Най-успешният български алпинист Боян Петров за пореден път ще гони

...
Най-успешният български алпинист Боян Петров за пореден път ще гони
Коментари Харесай

Боян Петров ще атакува Хималайската корона


Най-успешният български планинар Боян Петров за следващ път ще гони неповторим връх. По-точно не един, а пет. Още по-впечатляващото е, че ще се опита да го направи за 5 месеца.

Покровителят на осемхилядници тръгва на 10 април към Хималаите, като пръв в проектите му е най-ниският измежду осемхилядниците - Шиша Пангма (8027). Той е и единственият от най-високите, който е напълно в Тибет.

Именно този връх е последният осемхилядник, който и до момента още няма българско нанагорнище. В рамките на същата експедиция Петров възнамерява да нападна Еверест (8848 м) от Тибет.

Една от най-трудните задания за алпинистът ще е да задмине употребяващите кислородни маски по пътя си към най-високия връх в света. По тематиката с помощните средства, Петров бе безапелационен: " Това е все едно да дадете на Петър Стойчев плавници и той да преплува Ламанша. Не е същото ".

Алпинистът възнамерява да изкачи два седемхилядника през лятото - Кан Тенгри (в Киргизия) и Победа в Тяншан. Така той желае да не губи постигнатата на двата осемхилядника адаптация до есента. Тогава още веднъж отива в Тибет, с цел да нападна Чо Ойю (8201 м).

Връх Победа е последният неизкачен от Петров от седемхиядниците, намиращи се на територията на някогашния Съветски съюз, а в този момент в Киргизия на границата с Китай.

До момента в международен мащаб носители на " Хималайската корона " са 39 алпинисти, като 19 от тях са съумели да осъществят изкачванията на върховете без потреблението на спомагателен О2.

Припомняме, че Боян беше блъснат от румънка в Кресненското дефиле преди към две години. Той оживя по знамение и се възвърне в неповторимо къси периоди. Той има диабет от близо 17 години, само че го управлява. И то по какъв начин! Поклон, Бояне!
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР