Най-успешната футболна нация изглежда е орисана да не спечели световна

...
Най-успешната футболна нация изглежда е орисана да не спечели световна
Коментари Харесай

Бразилия срещу европейските сили: Голямата битка за Русия 2018

Най-успешната футболна нация наподобява е орисана да не завоюва международна купа на родна земя. Шейсет и четири години след нещастието на " Маракана " Бразилия трябваше да преживее още един призрачен сън, откакто беше унизена с 1:7 от Германия в полуфиналите на мондиала през 2014 година След първия мъчителен домашен неуспех " селесао " би трябвало да чака осем години, с цел да стъпи на международния връх в Швеция през 1958 година с гениалното си потомство, водено от Пеле, Гаринча, Диди, Вава, Зито, Джалма Сантос и Нилтон Сантос. Сега налице са всички предпоставки чакането за реванш да продължи единствено четири години и бразилската футболна самба да покори света за шести път.

Настоящият състав на Бразилия е доста по-класен от този, който напусна със сълзи " Маракана " през 2016 година Отборът, воден от треньора Тито, е огромният любимец на букмейкъри и експерти. На огромни шампионати ролята на кандидат №1 постоянно е тежала доста и по-често упованията не са били оправдани. Примерите са доста - от Унгария през 1954 година, през Бразилия от 1982 година до Аржентина през 2002 година

Този път обаче бразилският тим е изцяло кадърен да се оправи с тежестта на огромните упования и да се пребори със страховитата конкуренция на европейските сили Германия, Испания и Франция, които също разполагат с впечатляващи тимове, устремени към купата.

Без слаби места

Между сегашния състав на Бразилия и този, който катастрофира мъчително на родна земя, има две огромни разлики. Първата е, че в този момент в отбора няма слаби места. С изключение на зоната на десния бек, където опция на Данило е Фагнер от " Коринтианс ", Тите може да разчита на най-малко двама отлични реализатори на всяка една позиция, като се стартира от вратаря. Големият плюс за селекционера е, че с изключение на на количество той може да разчита на разнородни като качества играчи.

" Селесао " има двама от най-силно представилите се вратари през миналия сезон. Едерсон се оказа един от прехвърлянията на 2017 година Освен със страховит инстикт и умения да избавя дузпи, стражът на " Манчестър сити " играе ослепително с крайници. Неговите дълги подавания са в допълнение оръжие в офанзива, тъй като разрешават да се преодолява нападателна преса против бранителите, като топката се изпраща непосредствено към играчите от халфовата линия. Алисон пък още веднъж беше впечатляващ на вратата на " Рома " и се трансформира в едно от горещите имена на трансферния пазар.

В центъра на отбраната бразилският тим може да избира всред Тиаго Силва, Маркиньос, Жоао Миранда. Марсело е евентуално най-хубавият ляв краен защитник в света, а неговата запаса - Филипе Луис - още веднъж играе на познатото високо равнище, откогато преди три години се завърна в " Атлетико " (Мадрид) след късия и несполучлив престой в " Челси ".

 Бразилия против европейските сили: Голямата борба за Русия 2018
© Reuters

За разлика отпреди четири години този път петкратните международни първенци имат и извънредно стабилен опорен халф в лицето на Каземиро. Фернандиньо наподобява състезател от друга класа, откогато Хосеп Гуардиола застана отпред на " Манчестър сити ", а Паулиньо изрично обори огромния песимизъм след прехвърлянето си от китайския " Гуанджоу " в " Барселона " и изигра цели 49 мача за каталунците през сезона.

В офанзива обстановката е още по-впечатляваща - Неймар, Филипе Коутиньо, Уилиан, Дъглас Коста, Роберто Фирмино, Габриел Жезуш. Тите има задоволително разновидности против всевъзможен тип тактически схеми, които ще предложат противниците. Огромен плюс е фактът, че този състав има нападатели като Фирмино и Жезуш, всеки от които разполага с неизчерпаема сила, бори се за всяка топка и пресира доста крепко. Това е нещо, което изрично липсваше през 2014 година, когато вариантите в центъра на офанзивата бяха Хълк, Фред и Жо.

Другият съществена разлика по отношение на предходния мондиал е, че Тите съумя да направи тима по-малко подвластен от своя водач Неймар. През 2014 година, когато отпред на отбора беше Луиш Фелипе Сколари, в продължение на две години във всеки един мач селекционерът концентрира играта на отбора към актуалната звезда на ПСЖ и нито един път не опита различна тактика. Нападателят сподели, че макар възрастта си може да се оправи с огромните упования. Когато ударът с коляно на Хуан Сунига постави завършек на присъединяване му на международното, целият тим се оказа изцяло беззащитен и безпринципен.

 Тите построи колектив и направи тимът по-малко подвластен от Неймар
© Reuters

Тите построи колектив и направи тимът по-малко подвластен от Неймар

В квалификациите за международното цели 16 разнообразни играчи носеха капитанската лента на отбора. Този състав сподели, че има класата да победи всеки един противник, даже да не може да разчита на Неймар. За благополучие на " селесао " той ще бъде разполагаем и има всички предпоставки да се трансформира в огромната звезда на шампионата. За разлика от другите водещи футболисти Неймар идва пресен в Русия, откакто поради травма пропусна последните месеци от сезона, а това може да се окаже огромно преимущество. Но даже той да не бъде в познатата форма, Бразилия е задоволително класен и добре уравновесен тим, с цел да стигне до купата.

В навечерието на мондиала Тите отдаде дължимото на наследството от предходните селекционери Карлос Дунга и Сколари. " Имам и своите заслуги за позиционирането и потреблението на разнообразни играчи, само че е значимо да бъде ясно съществуване на последователност, защото получих такава и от Луиш Фелипе Сколари. Работата не е на парче, най-после всичко има значение. "

По думите му огромната мощ на бразилския тим е единството. " Напоследък го регистрирам. Вече няма групички в тима. Най-опитните съжителстват с младите и има от ден на ден доверие. Това ни оказва помощ да подвигаме равнището ", добави Тите.

" Селесао " завоюва по извънредно безапелационен метод квалификациите в Южна Америка, като записа 12 победи от 18 мача и единствено една загуба. Тимът на Тите изпревари с цели 10 точки втория в класирането Уругвай, а подготовката за мондиала също мина по проект - четири победи в четирите контроли през 2018 година и нито един позволен гол против сформира като Русия (3:0), Германия (1:0), Хърватия (2:0), Австрия (3:0).

Потокът на Бразилия за мондиала също е удобен. Ако завоюват групата си в конкуренцията на Мексико, Швеция и Южна Корея, южноамериканците могат да избегнат среща с другите огромни любимци - Испания и Германия - до финала.

" Бразилия, Испания, Франция, Германия, Аржентина и Белгия са моите
залози. Няма да правя оценка дали е рисково или мотивиращо (да си определян за фаворит). Зависи от разбирането. Просто споделям, че би трябвало да приемем тази роля и да се подготвим добре. Нужно е да сме душевен мощни, с цел да се надигнем пред това предизвикателство ", сподели още Тите.

Последният късмет за Меси

Преди четири години Аржентина изпусна златна опция да стъпи на международния връх за пръв път от 1986 година При това в дома на своя максимален противник - Бразилия. Тогава играта на тима несъмнено не блестеше, само че треньорът Алеханро Сабея беше подредил и провел извънредно добре своя отбор и разполагаше с всемогъщ Хавиер Масчерано, който беше един от играчите на шампионата.

Ако вместо Родриго Паласио, в продълженията против Германия на върха на офанзивата беше някой от нападателите от настоящия състав, Аржентина може би щеше да постави завършек на дългото очакване за купа. Шансът обаче беше пропуснат, а в актуалната конкуренция наподобява доста малко евентуално да се открие втори следващ макар безспорната класа на играчите в отбора.

I'll never understand the narrative that says Messi has to win the World Cup in order to be considered as the world's best ever. Di Stéfano, Cruijff, Maldini, Platini, Puskas, etc are labelled as living legends without WC in their career. Messi should be put in the same bracket. pic.twitter.com/1sPslWG3Hp
— ∞ (@BusquetsLegacy) 12 юни 2018 година

През последните 28 години Аржентина постоянно е разполагала с изключителни генерации, само че нито един път не съумя да се възползва. През 2002 година тимът беше огромният любимец за купата, само че се провали още в груповата фаза, през 2006 година беше спрян по пътя към полуфиналите от Германия след осъществяване на дузпи, а преди осем години неуместните тактически решения на Диего Марадона бяха обречени на крах против бундестима.

Много огромни аржентински играчи не съумяха да създадат нещо значимо с националния тим. Прокоба тегне и върху един от най-големите - Лионел Меси. Сега всички погледи още веднъж ще бъдат вперени в него. Той реализира изключителни триумфи в " Барселона " - както като титли, по този начин и като самостоятелни върхове, само че постоянно е бил подложен на критика за представянето си в националния тим, с който към момента не е спечелил огромен трофей. Аржентина се намира в кошмарна серия от четири следващи загуби във финалите на огромни шампионати. Меси пък скоро ще навърши 31 години и това може да се окаже последният му мондиал. Както и да продължи кариерата му, той ще остане в историята като един от най-великите футболисти. Опасността да остане без международна купа обаче наподобява по-реална от всеки път.

Треньорът Хорхе Сампаоли разполага с блестящи играчи в офанзива - Меси, Анхел ди Мария, Серхио Агуеро, Пауло Дибала и Гонсало Игуаин. В този състав обаче липсва баланс, има прекалено много проблематични постове и това си пролича ясно в последните две години. Особено сериозна е обстановката с вратарския пост. Защитата също е проблем. И до момента в който Николас Отаменди и Федерико Фасио могат да укрепят солидно центъра на защитата, крайните бранители са надалеч от равнището на тези, с които разполагат останалите кандидати за трофея.

Аржентина буксуваше крепко в квалификациите и до последния кръг беше изправен пред угрозата да пропусне международното. В контролите " албиселесте " едвам победи Русия с 1:0 и записа кошмарни загуби от Нигерия (2:4) и Испания (1:6). Единственият по-престижен триумф беше с 2:0 против Италия, която обаче даже не се класира за мондиала.

Европейските сили

Три европейски тима виждам самоуверено към международния връх - Германия, Франция и Испания. Към тях може да бъде причислена и Белгия, която се надява извънредно надареното й потомство към този момент да е придобило нужни опит, с цел да мери сили с най-големите.

Световните първенци от Германия се завръща, с цел да пази купата от 2014 година и още веднъж разполага с всичко належащо, с цел да стигне до финала. Бундестимът редовно се показва мощно на огромни шампионати. Много от главните играчи, които изведоха отбора до златните медали в Бразилия, към този момент не са в състава. Германският футбол обаче продължава да е във напредък, школите в страната са извънредно продуктивни и Йоахим Льов още веднъж има задоволително първокласен състав.

Последните огромни шампионати демонстрираха, че с каквато и селекция да замине, немският тим постоянно е кандидат за оценките. Видя се и преди година при спечелването на Купата на конфедерациите, когато звездите на бундестима бяха Тимо Вернер, Леон Горецка и Юлиан Дракслер, и в олимпийския шампионат през 2016 година, когато водачи на отбора бяха Серж Гнабри, Макс Майер и братята Бендер и все пак единствено дузпите попречиха на Германия да завоюва златото.

 Бразилия против европейските сили: Голямата борба за Русия 2018
© Reuters

Йоахим Льов още веднъж има компликации за разрешаване, само че той потвърди в предходните огромни шампионати, че се оправя чудесно в такава обстановка. Преди четири години Германия имаше доста повече проблеми, само че треньорът откри решение в хода на шампионата. Тогава той върна Филип Лам на истинската му позиция като десен бек, закърпи пробойните отдясно, избави ситуацията на левия фланг на отбраната с централния защитник Бенедикт Хьоведес и откри метод да употребява дейно единствения си характерен таран - Мирослав Клозе.

Льов продължава да е типичният образец за мислещ треньор, който знае по какъв начин да подбере това, което му е належащо в съответната обстановка. В Русия евентуално още веднъж ще му се наложи и от решенията му значително зависи до каква степен ще стигне Германия.

Съставът на бундестима е впечатляващ. Льов разполага с нужния баланс на всяка позиция, а младите играчи в отбора към този момент натрупаха много опит. Те получиха късмет да са водачи на отбора в шампионатите след Евро 2016, показаха се солидно и в този момент наподобяват подготвени да заблестят на най-голямата сцена.

 Бразилия против европейските сили: Голямата борба за Русия 2018
© Reuters

След разочарованията, които претърпя по терените в Бразилия и Франция, Испания също наподобява задоволително мощна, с цел да се бори за купата. Бъдещият треньор на " Реал " (Мадрид) Хулен Лопетеги свърши отлична работа и построи стабилен състав, който беше решителен в квалификациите, а единствено преди да месеца и половина разруши Аржентина с 6:1.

Испания разполага с най-хубавия вратар в света - Давид де Хеа, с извънредно солидна отбрана (Рамос, Пике, Аспиликуета, Карвахал, Алба), с намиращи се в отлична форма нападатели (Коста, Аспас) и с обилие от надарени полузащитници.

Кои от последните да избере ще е най-трудната и значима задача пред Лопетеги. От голямо значение е и каква ще бъде ролята на Андрес Иниеста, за който това ще е последният огромен шампионат. Той е може би най-влиятелната фигура на терена в испанския тим през последното десетилетие и ролята му за огромните триумфи на " хала роха " беше основополагаща. Въпросът е в каква форма ще бъде в този момент, тъй като в случай че не е в задоволително добра, това без подозрение ще окаже огромно въздействие за представянето на отбора.

 Бразилия против европейските сили: Голямата борба за Русия 2018
© Reuters

Франция разполага с може би най-талантливото потомство в международния футбол. " Петлите " умерено могат да сглобят три-четири състава, които биха победили доста от тимовете в Русия. За Дидие Дешан следва тежката задача кои реализатори да подбере при големия избор, който има.

Лошата вест за него е, че няма право на неверни решения, тъй като още в първия кръг на директните елиминации може да срещне някой всред Аржентина и Хърватия. Добрата е, че този път французите в действителност наподобяват колектив, което доста рядко им се случва. Те се разминаха с европейската купа на родна земя и в този момент ще са пределно окуражени да завоюват първо огромно отличие от 18 години насам.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Световното по футбол (168)

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР