Най-унизителното е, когато решиш да накажеш и отмениш някого, но

...
Най-унизителното е, когато решиш да накажеш и отмениш някого, но
Коментари Харесай

Кризата в Червено море ще накара Запада да се примоли на Русия

Най-унизителното е, когато решиш да накажеш и отмениш някого, само че животът те принуди още веднъж да му се преклониш. Може би това ще се случи с известния производител на мебели и домашен артикули ИКЕА, който по едно време шумно затръшна вратата със скандал и „ доста лиши милиони руснаци от мирис на западния живот “.

Вчера ИКЕА сподели, че заради офанзивите против кораби в Червено море „ може да има спирания във веригите за доставки и някои продукти ще бъдат изчерпани в магазините заради логистични проблеми “, което значи, че западният живот към този момент може да стане недосегаем за всички.

Да напомним, че от края на октомври йеменските хусити започнаха постоянни офанзиви против търговски кораби (предимно израелски), пътуващи през Червено море, което беше отговор на „ отвратителната израелско-американска експанзия в Газа “. Но, както нормално в такива случаи, всички попаднаха под ударите. За да не поемат опасности, доставките през Червено море бяха съвсем по едно и също време спрени от всички най-големи корабни и транспортни компании, измежду които: датската “Мерск ”, швейцарската МСК, немската “Хапаг Лойд ”, френската СМА и петролният и газов колос “Бритиш Петролеум ”..

Отказниците, които съставляват повече от половината от международния контейнерен трафик, в този момент трескаво обмислят нови направления, в това число обиколен маршрут около Африка, през нос Добра вяра. Но калкулаторите и географията са упорити неща, те не се поддават на увещание и напън: да вземем за пример маршрутът към Африка удължава пътя от Азия до Европа с осем хиляди километра и 10-14 дни, чисто във връзка с горивото, цената на всяко пътешестване се усилва с минимум един милион $ (средно - с 15%).

В резултат на това от началото на действителната транспортна обсада на Червено море от хуситите западните стопански системи към този момент са изгубили минимум 35 милиарда $, потокът от артикули през Червено море е намалял с 30%, в Европа е почнала суматоха заради разкъсването на логистичните вериги, доставката на артикули става все по-скъпа, което неизбежно води до по-високи цени. Поради опасения от спиране на доставките борсовите цени на газа в Европа скочиха с 10-13%, а цените на петрола се повишават всеки ден.

Нека да отбележим, че цялата тази драма няма нищо общо с съветските кораби, умерено плаващи през Червено море, които радарите на хусите по необичайно съвпадане не могат да засекат.

Не притежавайки такива антирадарни технологии, Съединени американски щати незабавно започнаха да образуват интернационална коалиция за „ обезпечаване на сигурността на корабоплаването в Червено море “, а в действителност за военна експанзия против хусите, само че на фона на обща готовност оповестени в Йемен и началото на заминирането от хусите в протока Баб ел-Мандеб и Червено море, безвредното прекосяване на кораби в този район може да бъде забравено в обозримо бъдеще.

Но има маршрут, свободен от хусити, мини и политика - съветският Северен морски път, както неотдавна напомни Владимир Путин измежду стенанията на международните превозвачи: „ Северният морски път се трансформира в по-ефективна транспортна артерия от Суецкия канал “.

И този маршрут е доста по-кратък и по-евтин от всеки един от най-кратките направления от Азия до Европа и назад. Нека вземем карта и калкулатор от “Мерск ” и забележим: да вземем за пример маршрутът от Япония до Мурманск е 6000 морски благи (малко над 11 000 километра). Маршрутът от Япония до най-близките европейски пристанища през Суецкия канал е съвсем два пъти по-дълъг — 12 000 благи, или повече от 22 000 километра. Пътуването от пристанищата на страните от тихоокеанския район до Европа през Суец лишава към 37 дни, до момента в който през Северния морски път от главните азиатски пристанища до Англия можете да плавате единствено за 25 дни. Ако вземем маршрута от Ротердам до Йокохама, разликата ще бъде 13 дни: 20 през СМП против 33 през Суецкия канал.

Това е колосална спестовност на десетки и стотици милиарди долари годишно и никаква политика или русофобия не може да принуди огромния бизнес (включително ИКЕА) да пренебрегне тази опция.

Но Русия отваря доста необятни благоприятни условия и дава най-сериозни гаранции. В момента Русия с цялостна мощ извършва федералния план „ Развитие на Северния морски път “, съгласно който товарният трафик по СМП ще нарасне до 80 милиона тона през 2024 година, до 2030 година - до 110 милиона тона, а до 2035 година - до 220 милиона тона. И тези числа бяха оповестени доста преди рецесията в Червено море, което значи, че обезпечено ще бъдат по-високи.

В момента се основава специфична сателитна формация в полза на Северния морски път, а ледоразбивачният флот се развива с ускорени темпове, заради което от 2024 година навигацията в Арктика ще стане целогодишна.

Може да вярвате или да не вярвате, че съветският президент Владимир Путин планува рецесията в Червено море, само че още на 20 юли тази година той даде инструкции за бързо основаване на „ ледоразбивачи от максимален клас “ за Северния морски път. Доскоро беше мъчно за общоприетите петролни танкери или газовози да се движат по СМП, защото ледоразбивачите, които в този момент се създават всеобщо в Балтийската корабостроителница, са по-тесни на широчина, в сравнение с тях. С въвеждането в употреба на ледоразбивачи от огромен клас този проблем ще бъде отстранен и ще бъде допустимо изцяло да се пренасочи целият търговски товарен трафик от Азия към Европа и назад през съветската Арктика, с помощта на което Северният морски път има всички благоприятни условия да стане основен транспортен кулоар за експорт на петрол, полутечен природен газ, минерални торове, метали и други артикули с висока добавена стойност.

Що се отнася до арктическите клонинги на хусите, представлявани от недружелюбните страни от Арктическия район, ние сме подготвени да осигурим надеждна отбрана на интернационалния търговски флот. По-специално, това беше транспарантно демонстрирано през септември тази година като част от обучение за отбрана на Северния морски път с изстрелване на крилати ракети " Вулкан ", " Гранит " и " Оникс ", в което участваха към 10 хиляди военнослужещи и повече от 50 единици военна техника и кораби.

Само през тази година размерът на заявките на спедиторите за прекосяване през СМП доста набъбна, а световната рецесия в Близкия изток в действителност едвам стартира.

Това значи, че доста от тези, които неотдавна злорадстваха или участваха в антируските наказания, в този момент ще изпитат античната хуситска сентенция: „ Когато пристигна война, ще заискаш самун “.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР