Най-удачното време за имунизация е от месец октомври до края

...
Най-удачното време за имунизация е от месец октомври до края
Коментари Харесай

Едва 3% от българите се имунизират против грип

Най-удачното време за имунизация е от месец октомври до края на годината. Това заяви за Българска национална телевизия основният държавен здравен контрольор доцент доктор Ангел Кунчев.

По негови думи сега на процедура няма интензивност на вирусите.

Здравният контрольор уточни, че няма по какъв начин да има 100% гаранция, че всеки ваксиниран няма да прекара някаква по-лека форма на болестта.

По данни на доктор Кунчев у нас противогрипна ваксина се употребява при едвам 3-4% от популацията.

Специалистът увери, че бременните дами също могат да бъдат имунизирани, без това да крие риск за здравето им. Той посъветва решението да се вземе в сходство с наблюдаващия доктор и въпреки всичко предложи да се заобикаля първия триместър, когато най-активно се образува плодът.

Относно възрастовата граница за имунизация при децата проф. Кънчев изясни, че се счита, че няколко месеца след раждането те имат отбрана. По тази причина общоприетата граница е над 6 месеца. За хората с автоимунни болести е нужно безапелационното мнение на експерт, сподели още той.

Здравният контрольор подсети, че имунизациите би трябвало да се вършат при положително здраве.

Относно епидемията от морбили у нас той уточни, че към момента има по 3-4 случая седмично. След изключителната имунизация обаче броят на заболелите е намалял фрапантно. /БНТ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР