Най-цветният литературен фестивал – Варна Лит“ 2021 – е почти

...
Най-цветният литературен фестивал – Варна Лит“ 2021 – е почти
Коментари Харесай

Най-цветният литературен фестивал Варна Лит е почти на своя финал

 Най-цветният книжовен фестивал – " Варна Лит “ 2021 – е съвсем на своя край.

В третия му ден известни писатели още веднъж посетиха варненски учебни заведения. Учениците от 8-ми и 11-ти класове на Пета езикова гимназия се срещнаха писателите Здравка Евтимова и Георги Господинов и още в самото начало зададоха десетки въпроси, свързани с писането. Ето систематизирания отговор на Здравка Евтимова и Г. Господинов:

" Бъдете грамотни, четете. Трябва да познавате родния език, да обичате хората на тази земя, да познавате Йовков, Вазов, Дебелянов, Гео Милев. Да си вземете силата и хубостта от тяхното слово, с цел да създавате свои вселени и да " обръщате " света. Нека компликациите бъдат вашите празници, тъй като като преминете през тях, вие към този момент ще сте на високото. ", пожелаха им двамата писатели.

Малко по-късно дружно поехме по пътя към детската книга със събитието " Деца/Възрастни/Деца ", в което трите вълшебници на думите Вера Асенова, Катя Антонова и Нуша Роянова споделиха от сцената на Държавния куклен спектакъл във Варна своите лични подозрения и музи за основаване на сърцати истории.

Вера Асенова ( " Птичето и дървото " ) призна, че най-важното при писането за най-малките читатели е да използваш език, който е непосредствен до тях.

Катя Антонова ( " Феята от захарницата " ) добави, че даже когато прави еклери за нейните лични деца, се връща обратно към най-ранните си години, с цел да успее да види светът през техните очи.

" Тук всяка дума е отговорност ", показа Нуша Роянова, а Катя добави, че:

" Думите, които използваме, в действителност са значими, както и отношението към себе си. И едвам когато нахраним с обич детето в нас самите, може да бъдем пълноценни възрастни ".

Междувременно представянето на " И скакалците сънуват ", поетичната книга на най-младия участник на " Варна Лит " 2021 – Александър Габровски – с присъединяване на редактора на книгата Георги Господинов ( " Физика на тъгата " ) – провокира бурни аплодисменти. Поради огромния интерес събитието бе преместено в Градска художествена изложба " Борис Георгиев ".

Третият ден на " Варна Лит " приключи празнично с представянето на книгата на известния артист и артист Стефан Вълдобрев – " Книга за песните ", а  думите от някои от най-обичаните му песни огласиха коридорите на художествена изложба " Борис Георгиев ".

Фестивалът продължава с цялостна мощ и през днешния ден с креативна работилница " Как оживяват рисунките " с илюстратора Свилен Димитров, цветно празненство с фуриите от " Маргаритка ", среща с неповторимия публицист Георги Тошев, който ще опише ориста на артиста през призмата на историите на превъзходните Цветана Манева, Татяна Лолова и Георги Парцалев, както и с кино навън с прожекцията " Човек на име Уве " по едноименния разказ на Фредрик Бакман.

Повече информация и цялостната стратегия за всички фестивални дни може да откриете на. 

" Варна Лит “ 2021 се организира с поддръжката на Общински фонд " Култура “ на Община Варна.

" Варна Лит “ е интернационален книжовен фестивал с акцент върху детско-юношеската аудитория и детското четене. Благодарение на него през последните години актуалната литература " влезе “ в класните стаи на над 60 учебни заведения и извънкласни школи не като наложителен предмет за проучване, а със своите най-различни лица —  тези на най-хубави и известни създатели на модерна литература за деца, на документални книги за деца и юноши, художници, илюстратори, комикс и графити-артисти, блогъри; както дебютанти, по този начин и наложени писатели " за възрастни “, пробвали перото си и за най-млади читатели. А част от съпътстващата стратегия за възрастни срещна посетителите на фестивала с родни и международни публични персони, изменящи всеки ден посредством делата си  средата, в която живеем. " Варна Лит “ се трансформира в неотменима част от културната стратегия на Варна, разви се като годишно и предстоящо събитие, привличащо най-големите имена в литературата и изкуствата, трансформирайки всеки един от тях в другар на града и културен дипломат.

През 2019 година като част от изданието беше връчена и  Европейска литературна премия " Димитър Димов “, носител на която стана френският публицист Жером Ферари.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР