Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние - от

...
Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние - от
Коментари Харесай

Ген. Тодор Коджейков: Грешка на охраната – втори нападател щеше да доубие Роберт Фицо

" Най-трудното за защитата е нападението отблизо разстояние - от един метър, от упор, някой вади оръжие в навалица и стреля. Всички охранители реагират, вниманието им е ориентирано към нападателя, а министър председателят е сгънат. Ако тръгне втора офанзива от някъде другаде, откъм гърба, той ще бъде доубит ". Това разяснява пред bTV ген. Тодор Коджейков, някогашен шеф на българската Национална работа за защита във връзка атентата против премиера на Словакия Роберт Фицо през вчерашния ден.

 

Той дефинира случилото се като неточност и пропуск на защитата на словашкия министър-председател.

 

" Учили са ни, че ние би трябвало първо да се погрижим за охраняемото лице. Има дейности, които се разпределят сред чиновниците ", обясни ген. Коджейков. 

 

Той посочи обстоятелството, че е имало секунди, в които министър председателят на Словакия е безусловно самичък. " Ако има втори нападател, може умерено да го довърши ", добави някогашният началник на НСО.

 

" 6-7 индивида се скупчват към нападателя и оставят премиера. Според мен вниманието би трябвало да бъде ориентирано към министър-председателя и един или двама индивида, както и служителите на реда, или хората, които са на втората линия, да са към атакуващия. След това би трябвало да стартира евакуация и да се придвижат по най-бързия метод до безвредно място ", изясни още ген. Коджейков. 

 

Той уточни, че на огромни мероприятия, на които участват повече хора, се вършат инспекции с рентген и има контролно-пропускателни пунктове.

 

" Тук просто хора са се събрали на улицата и са поискали да приветстват премиера. Според мен нападателят е имал наблюдения по какъв начин и по какъв метод протича всекидневието на премиера и употребява моментът той да излезе от втора линия. От един метър стреля във Фицо - пет изстрела за секунда и половина - две ", уточни някогашният началник на НСО.

 

Той посочи, че при офанзива от един метър, успеваемостта е съвсем на 100 %, тъй като реакцията - до момента в който мозъкът свикне с мисълта, че се случва нещо, е една секунда.

 

" Докато се влезе в деяние – тялото да стартира да работи, минава още една секунда. Необходими са към две секунди за реакция – това се тренира, за може съзнанието по този начин да реагира, че във всеки един миг да можем да създадем нещо, без да мислим ", разяснява още той. " От стрелбата до евакуирането на премиера има доста недостатъци от страна на защитата. Не знам по каква стратегия учат и защо са тренирани ", счита ген. Тодор Коджейков.

Инфо: dir.bg

Тагове: ген. Тодор Коджейков НСО роберт фицо грешка охрана премиер Словакия
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР