Най-трудното в тази рецепта е чакането печеното прасенце да стане

...
Най-трудното в тази рецепта е чакането печеното прасенце да стане
Коментари Харесай

Печено прасе за Коледа - Печеница

Най-трудното в тази рецепта е чакането печеното прасенце да стане готово

Необходими Продукти

● прасе - до 40 кг
● сол

Начин на подготвяне

Печеница се подготвя по традиция на Бъдни вечер и се сервира на идващия ден на Коледа. Баща ми от години подготвя по този метод печеното прасе, а рецептата е наследил от татко си. Всяка година прасето е с разнообразни килограми, по отношение на желанията ни...дали да бъде по-крехко или по-мазно.

Тайната е, че прасето се пече в пещ, направена от тухли, задоволително огромна, с цел да побере цяло прасе. Фурната, с която разполагаме, се намира извън и служи за печене, най-много печеница за Коледа и агнета за Великден или други празници, може да се пече и домакински самун.

Прасето, което изпекохме, тежеше 38 кг. Необходимо е да накиснете прасето в гореща вода и да премахнете космите благодарение на горелка. След това вътрешностите се отстраняват и прасето се измива щедро с вода. Посолете добре извън и от вътрешната страна, количеството сол е по избор.

Според традицията сърцето и свинските бъбреци се пекат с прасето, като се прибавят и ябълка, филиз босилек. Прасето може да се сложи на шиш или единствено в тава, задоволително огромна, с цел да побере цялото прасе.

Подготовка на фурната: В пещта се пали огън, изгарят се дърва и по този метод се нагрява фурната, належащо е да се загрее до към 200 градуса и повече, жаравата се изважда от фурната и по-късно прасето се слага вътре. Средното изпичане - 10 кг месо се пекат за 1 час.

Прасето, което изпекохме, лиши 3 часа и половина. От време на време можем да ревизираме прасето, може да се покрие с алуминиево фолио, в случай че температурата е висока и в случай че прасето бързо се зачерви от горната страна.

След като извадим прасето, не го режем най-малко час, по-късно го нарязваме на части по избор.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР