Най-трудната задача на следващия британски премиер ще бъде излизането на

...
Най-трудната задача на следващия британски премиер ще бъде излизането на
Коментари Харесай

Нова сделка или без сделка: Какво може да направи приемникът на Мей с Брекзит

Най-трудната задача на идващия английски министър председател ще бъде излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз. Новият водач ще има няколко варианти – да открие договорката за " развода ", която Народното събрание би утвърдил, да простъпи към Брекзит без договорка или да отсрочва.

Англия би трябвало да напусне на 31 октомври, седем месеца по-късно от в началото плануваното, в случай че Европейски Съюз не се съгласи още веднъж с пролонгация. Фаворитът е Борис Джонсън, водеща фигура в акцията за Брекзит през 2016 година Той дава обещание, че Англия ще напусне на 31 октомври със или без договорка. Как може да го направи?

Договаряне на нова договорка

Джонсън желае да отиде Брюксел и да опита да получи промени в договорката, която Тереза Мей контракти през 2018 година, само че която бе отхвърлена няколко пъти от Народното събрание.

Европейски Съюз е неотстъпчив, че най-спорната част от договорката – съглашението за отдръпването, определящо преходния интервал след Брекзит – не може да бъде предоговаряно. Блокът неведнъж повтори тази позиция и сподели, че няма да промени мнението си поради нов водач.

Джонсън твърди, че Европейски Съюз ще се върне на масата за договаряния, в случай че Англия се приготви добре за Брекзит без договорка, трансформирайки го в правдоподобна опасност, която ще засегне благосъстоянието на Европейски Съюз.

Неговият конкурент за поста, външният министър Джереми Хънт, също желае да контракти нова договорка, само че би желал да забави Брекзит след 31 октомври. По думите му неговите умения да води договаряния ще бъдат задоволителни, с цел да убеди Европейски Съюз още веднъж да стартира диалози.

Всяка предоговорена договорка ще би трябвало да завоюва болшинство в 650-местния английски парламент, където ръководещата Консервативна партия няма задоволително депутати и е разделна за Брекзит. За да прокара каквато и да е договорка, Джонсън ще би трябвало да удовлетвори група от до 80 поддръжници на Брекзит, които желаят изрично разкъсване с Европейски Съюз. Той обаче ще би трябвало да подсигурява, че не разочарова и дребна група проевропейски настроени консерватори, които желаят да се запазят по-тесните връзки с Европейски Съюз.

Всяка нова договорка ще би трябвало да получи поддръжката и на северноирландската Демократична юнионистка партия, чиито 10 гласа поддържат консервативното държавно управление на малцинството.

Без договорка

Джонсън сподели, че в случай че договарянията се провалят, той няма да изиска удължение на Брекзит след 31 октомври. Това значи, че Англия ще напусне блока и без преходни разпореждания, включващи всичко – от паспортите след Брекзит до митническите регулации по ирландската граница.

Според множеството икономисти това ще навреди на английската стопанска система, нарушавайки производството, спирайки вложения и създавайки голяма неустановеност в огромния бранш на услугите в страната.

Евроскептиците, в това число и Джонсън, настояват, че положителната подготовка може да обезсили най-лошите резултати, давайки в това време на Англия политическата и икономическата независимост да просперира в дълготраен проект.

Хънт не изключва Брекзит без договорка, само че споделя, че това би било последното допустимо средство.

Мнозинството депутати преди известно време гласоподаваха в опит да блокират " корав " Брекзит, само че излизането без договорка не изисква ратификация от Народното събрание. И въпреки всичко депутатите биха могли да употребяват гъвкавостта на английското законодателство, с цел да опитат да спрат сходен сюжет.

За да им попречи, министър председателят може да разпусне Народното събрание до след 31 октомври. Това обаче може да провокира гневни рецензии и конституционна рецесия. Джонсън обществено не е изключвал подобен вид. Според Хънт това би било " дълбока неточност ".

Някои депутати консерватори заплашиха да изоставен партията и да гласоподават против водача си, с цел да предотвратят Брекзит без договорка и да смъкват държавното управление. Биха били нужни шепа гласове на консерватори в поддръжка на избор на съмнение, с цел да се задейства срив на държавното управление.

Забавяне

Ако не се обрисува договорка на хоризонта, само че идващият министър председател не може или не желае да пристъпи към " корав " Брекзит, единствената алтернатива ще бъде да изиска пролонгация.

Англия към този момент получи две забавяния от Европейски Съюз, а група, водена от френския президент Еманюел Макрон, лобира против трето. Решението би трябвало да бъде подкрепено от всички страни - членки на Европейски Съюз.

За да се съгласи с удължение, Европейски Съюз евентуално ще упорства за обстоен проект от Англия по какъв начин има намерение да излезе от вътрешнополитическата невъзможност. Евентуална аргументация може да бъде втори референдум или избори.

Джонсън и Хънт са срещу втори референдум

Общи избори

Без договорка или предпочитание Брезит да бъде отсрочен за трети път, английският водач може да реши да разпусне Народното събрание и да свика нови национални избори с вярата да бъде избран отново и да получи нов мандат за желания курс на деяние.

Избори може да се провокират по два метода. Ако две трети от депутатите се съгласят с предложение на държавното управление или в случай че болшинството депутати гласоподават, че нямат доверие в актуалното държавно управление, и не бъде контрактувано различно.

Лидерът на Партията на Брекзит Найджъл Фараж загатна, че би подкрепил Джонсън на избори, в случай че той обещае да пристъпи към Брекзит без договорка.

Да напусне или да бъде свален

Премиер, некадърен да реализира или забави Брекзит и без предпочитание да свика избори, ще има няколко варианти. Може да подаде оставка, както направи Тереза Мей, без да провокира избори.

Парламентът може да опита да смъкна държавното управление с избор на съмнение. Ако болшинството не поддържа държавното управление, Народното събрание ще има 14 дни, с цел да опита да образува ново управление, способно да завоюва избор на доверие. Ако не успее, следват избори.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (598)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР