“Най-тежко за един родител на дете с диабет е да

...
“Най-тежко за един родител на дете с диабет е да
Коментари Харесай

Д-р Денислава Ангелова: Дете с диабет променя завинаги живота на родителите

“Най-тежко за един родител на дете с диабет е да пусне детето си на детска градина или учебно заведение, и умерено да отиде на работа. Защото родителите не са сигурни в екипите, които имат грижа за децата им в детските заведения ”, съобщи пред БГНЕС ръководителят на Асоциация „ Докосни дъгата “ доктор Денислава Ангелова, която работи с деца с диабет.

„ Разбира се, не във всички детски заведения е по този начин, само че в преобладаващата част личният състав не знае по какъв начин да разбере, че на дете му пада кръвната захар, а също и не знае по какъв начин да реагира в такава обстановка “, посочи доктор Ангелова, и добави: “Наскоро чух изказванието, че моралът не е вписан в Закона – не можеш да задължиш никого (от личния състав на детските заведения да обръща особено внимание на дете с диабет – бел. ред.), тъй като те споделят „ ние нямаме вменени такива отговорности “. Много пъти съм казвала, че ние не желаеме да вменим на някой различен грижата на здравната сестра в детската градина или учебното заведение, ние не желаеме тя да дефинира лекуването или поддържането на здравословния метод на живот на нашите деца. Ние желаеме, когато детето влезе в детската градина, да сме сигурни, че в случай че то е с висока захар, ще му се сложи инсулин, а в случай че е ниска захарта, да му се помогне и да се мери тази захар “, съобщи доктор Ангелова.

14 ноември е Световният ден на диабета, само че ние означаваме целия месец ноември като Месец на диабета. Това, което успяхме да реализираме в последните години, и с което се гордея, е, че извоювахме безвъзмездна инсулино-помпена терапия за децата, а от тази година НЗОК взе решение и за гратис даване на специфични диабетни датчици, съобщи доктор Ангелова. (Малките устройства се слагат върху ръката или корема на човек и по никакъв метод не пречат на всекидневните му дейности; посредством датчиците се реализира дълготрайно следене на равнищата на захар в кръвта, като един датчик прави 288 измервания за 24 часа; датчиците се свързват с инсулиновите помпи, като по този метод се реализира една ефикасна затворена система на лекуване – бел.ред.). Тези датчици могат да бъдат получени в лекарските кабинети.

„ Децата, родени с диабет, имат потребност от схващане, имат потребност да знаят, че не са разнообразни. Не би трябвало да бъдат гледани под лупа. Имат потребност да бъдат обичани, без значение от разликите им, би трябвало да им подадем ръка и да ги прегърнем “, безапелационна е доктор Ангелова.

На въпрос на БГНЕС каква помощ ще получи дете, което е в детско заведение, само че има диабет, доктор Ангелова с горест отвърна: „ Майката стои извън, или става леличка в детската градина. Това е действителността. Другото е положително благопожелание “.

„ Имахме поразителен случай в учебно заведение в Плевен, при който на дете с диабет доста внезапно му падна кръвната захар, а учителката му не разреши детето да вземе закуска, тъй като не можело да се яде нито в коридора, нито в час “, възмути се доктор Ангелова.

Това е рисково животозастрашаващо положение, само че учителката не бе подготвена по какъв начин да реагира в тази обстановка, добави лекарят.

За страдание има деца и младежи, които съзнателно крият заболяването си, с цел да не схванат съучениците и учителите им, а това е рисково, тъй като колкото повече хора към диабетно болния знаят, толкоз повече ще могат да му оказват помощ. При ниска или висока кръвна захар може да се изпадне в разнообразни положения, даже кома, по тази причина е значимо човек да държи листче с изложение на вида болест до персоналната си карта. (Лечението на диабет Тип 1 постоянно е инсулинозависимо, до момента в който Тип 2 има опция да бъде следен посредством хапчета – бел. ред.).

Като част от самодейностите на асоциацията деца с диабет мерят кръвната захар на младежите от националния ни тим по футбол, като самите деца персонално преглеждат футболистите. „ Беше занимателна среща, тази самодейност е част от акцията ни „ Заедно за тима “ и взехме решение да я създадем с младежите от футболния тим във връзка Деня на диабета – 14 ноември. Затова за първи път на тазгодишния Ден на диабета направихме специфичен клип, в който голям брой известни спортисти предизвикват децата с диабет и им демонстрират, че да живееш с това положение, не е нито проблем, нито пък по някакъв метод им нарушава ежедневния темп на живот “, описа доктор Ангелова.

Тази година поради това, че децата, младежите, а и възрастни хора се опасяват и срамят да кажат „ Аз имам диабет “, ние взехме решение да създадем една радикално друга акция с този клип, в който най-известните български спортисти споделят какво е да си с диабет, и с цел да е ясно, че този техен свят не е по-различен от света на другите, разкри още експертът.

Другите акции на Асоциация „ Докосни дъгата ” включват детски лагери, в които децата се отпускат и приказват за диабета между тях, тъй като другояче това е тема-табу. Имаме и акция „ Мисия Спорт с обичаните герои “, и в нея работим доста настойчиво за това децата да опознаят всички типове спорт в страната. Избрали сме 14 анимационни герои, посредством които да успеем да разпространяваме спорта измежду децата – да вземем за пример, вълкът от „ Ну, погоди “ е боксьор, пандата По е каратист, лъвът е футболист, тигърът – волейболист, като задачата е да увлечем децата от първи до четвърти клас по спорта, тъй като той е извънредно потребен за развиването им.

Работим и по предварителна защита на насилието в учебните заведения, сподели още доктор Ангелова, и даде за образец учебна стратегия, посредством която се финансира ария с присъединяване на известни български артисти. Текстът ѝ приканва „ Не на експанзията “ измежду децата, като самата ария звучи вместо учебен звънец в над 70 български учебни заведения. „ Там нашето обръщение беше „ Да си подадем ръка, а не пестник “, няма значение дали става въпрос за диабет, или за множествена склероза – просто не би трябвало да бъдем нападателни “, прикани доктор Ангелова.

Много е значима работата с българските кметове – да вземем за пример, във Варна открихме Център по диабет дружно с УМБАЛ „ Света Марина “ и екипа на проф. Йотова, като в този център за първи път въведохме специфична Карта за деца с диабет за детските ясли, градини и учебни заведения. В нея е разказано какво би трябвало да се прави при дете на лекуване.

Над 1 500 деца у нас са с диабет. Над 500 хиляди души пък са възрастните с диабет.

„ Аз откровено имам вяра, че откакто успяхме да се преборим децата да получават безвъзмездни инсулинови помпи, след това се преборихме и да получават гратис диабетните датчици, имам вяра, че следващата година ще ни остане единствено да се борим с морално-ценностната система на хората по този начин, че диабетно болните да се усещат не по-различни от останалите хора “, приключи доктор Ангелова. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР