Най-тежкият и най-голям сухоземен бозайник на планетата официално е африканският

...
Най-тежкият и най-голям сухоземен бозайник на планетата официално е африканският
Коментари Харесай

Бозайникът, който не бихте искали да ви настъпи

Най-тежкият и максимален сухоземен бозайник на планетата публично е африканският слон. Той тежи впечатляващите 7.5 т, като може да доближи до 10 т, а височината му е до 4 м.

Най-едрият регистриран слон е убитият в Ангола през 1955 година африкански слон с тегло 12,234 тона. Малките се раждат с тегло 120 кг.

Африканският слон има глава с огромни уши и дълъг хобот, който е формиран от срастването на носа и горната джука. Хоботът е извънредно еластичен и служи за улавяне, за хранене, за слагане на вода в устата и за къпане. И мъжките, и женските слонове имат бивни, като при мъжките от време на време доближават до цели 3 м и тежат до 100 кг.

Въпреки внушителните си размери тези колоси са учудващо преносими – могат да развият до 40 км/ч. – т.е. те са два пъти по-бързо от индивида.

Тази фигура обаче не се поддържа елементарно. На ден африканските слонове изяждат до 200 кг трева, шума, клони, плодове и корени.

Хоботът, който употребяват за ястие, пиянство и захващане, може да доближи до 2.5-3 м. С негова помощ тези бозайници могат да излеят в стомаха си наличието на цели 6 бутилки вода едновременно.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР