Най-тежките санкции, налагани някога от САЩ на Иран, влизат в

...
Най-тежките санкции, налагани някога от САЩ на Иран, влизат в
Коментари Харесай

Най-тежките санкции на САЩ срещу Иран започват от днес

Най-тежките наказания, налагани в миналото от Съединени американски щати на Иран, влизат в действие през днешния ден. Решението към този момент провокира всеобщи митинги в страните производителки на нефт.

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп върна глобите, анулирани през 2015 година, според нуклеарното съглашение. Те обгръщат както Иран, по този начин и страните, които търгуват с ислямската република.

Те удрят износа на нефт, банките и корабния превоз, с други думи - сърцевината на иранската стопанска система.

Днес влиза в действие втората група наказания от Съединени американски щати, първата работи от август т. година

Хиляди иранци скандираха "Смърт на Америка " на протест в неделя, отхвърляйки апелите за диалози. Президентът на Иран Хасан Рухани съобщи, че страната ще продава нефт в нарушаване на глобите. Армията пък беше представена с изказването, че ще организира тренировки, с които да потвърди отбранителната подготвеност на страната.

Демонстрациите стават през 39-ата година от окупацията на американското посолство в Техеран*, която докара до четири десетилетия взаимна неприязън.

Президентът Тръмп разяснява, че Иран към този момент страда от наложените наказания, които назовава "много мощни ". "Ще забележим какво ще се случи с Иран, само че те не се оправят добре - убеждавам ви ", съобщи Тръмп.

Той върна глобите против Иран, откакто изтегли Съединени американски щати от нуклеарното съглашение от 2015 година Вашингтон твърди, че желае да спре "зловредната " интензивност на Техеран, включваща кибер офанзиви, проби с балистични ракети и поддръжка за екстремистки групировки в Близкия изток.

*На 4 ноември 1979 година група студенти ислямисти окупират посолството на Съединени американски щати в Техеран и държат като заложници 66-има американци в продължение на 444 дни, до 20 януари 1981 година Действията им са проява на поддръжка за Иранската гражданска война, а мотивът - разрешението на американския президент Джими Картър сваленият първи шахиншах на Иран Реза Пахлави да бъде признат в болница в Съединени американски щати за лекуване. В Иран одобряват това като опит той да бъде върнат на власт с поддръжката на Щатите. Опитите за договаряния са несполучливи и Съединени американски щати стартират военната интервенция Eagle Claw, която приключва несполучливо на 24 април 1980 година Загиват 8 американски военнослужещи, един граждански иракчанин, два военни самолета са унищожени при конфликт. След гибелта на Реза Пахлави (на 27 юли 1980 година в Йоханесбург, ЮАР), на 22 септември 1980 година, под ръководството на президента на Ирак Саддам Хюсеин, иракската войска нахлува в иранската провинция Хузестан. Иран е принудена да стартира договаряния със Съединени американски щати при посредничеството на Алжир. Ден след подписването на Алжирското съглашение заложниците са освободени. Това се случва минути след полагането на клетва от 40-ия американски президент Роналд Рейгън.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР