Най-търсените области за кариерно развитие от българите, които са учили

...
Най-търсените области за кариерно развитие от българите, които са учили
Коментари Харесай

Кои са най-търсените професии от българите, завръщащи се в България?

Най-търсените области за кариерно развиване от българите, които са учили в чужбина и желаят да се завърнат в България са мениджмънт, маркетинг, консултантски услуги, ИТ и финанси. Това демонстрират данните на съдружие „ Тук-Там “ и фондация „ Идентичност за България “, които провеждат най-големия кариерен конгрес, помагащ за реализацията на българите, завръщащи се в страната след образование и работа в чужбина - конгрес „ Кариера в България “. В последните две години уредниците виждат и все по-голямо търсене на специалностите в секторите обучение, неправителствен бранш, изкуство и просвета.

43% от участниците във форума са търсили благоприятни условия за реализация на мениджмънт позиции. Около 1/3 от участниците са показали интерес към кариера в областите на маркетинг/ПР и консултантските услуги. Четвърт от участниците са търсили реализация в специалности, свързани с осведомителни технологии.
 конгрес
В последните години се покачва и ползата към филантропичните специалности и такива с публично потребна цел. Увеличава се и броят на претендентите, които търсят благоприятни условия да започват собствен личен бизнес в България.

„ С всяко последващо издание на форума „ Кариера в България “, виждаме възходящ интерес както от страна на претендентите, по този начин и от страна на бизнеса в България, “ показа Мариела Вачева, един от уредниците на форума. „ Кандидатите, участващи във форума, идват с боеприпас от дипломи и документи от международно приети образователни заведения, а не рядко и с няколко годишен бизнес опит, който могат бързо да трансферират към бизнеса в България. Това ги прави извънредно желани от работодателите за функции в междинния и висшия мениджмънт, както и за позиции, изискващи високо равнище на експертиза. “

В тазгодишното десето издание на форума се чака да се включат над 100 работодатели - представители на стартъпи и неправителствени организации, както и огромни български и интернационалните работодатели и организации за асортимент на личен състав. През годините близо 10 000 българи, получили обучение или работен опит в 85 страни са посетили гратис форума. От 2008 година до в този момент близо 500 компании са имали щанд или презентация на кариерното събитие, с които са се показали пред евентуални претенденти.

Регистрацията за тазгодишното издание към този момент е отворена и безвъзмездна за претенденти на уеб страницата на събитието: www.karieravbulgaria.com/forum-2017

Форумът се реализира с медийната поддръжка на Нетинфо.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР