Най-търсени са миячи и камериерки, тъй като за останалите длъжности

...
Най-търсени са миячи и камериерки, тъй като за останалите длъжности
Коментари Харесай

До 350 евро заплата получават чужденците извън ЕС в хотелите по родното море


Най-търсени са миячи и камериерки, защото за останалите длъжности в туризма има претенденти младежи, които желаят да съчетаят работата с морски ваучър. За най-тежките специалности обаче претенденти няма. Затова и притежателите на хотелите са принудени да вдигнат заплащането за тези длъжности, с цел да си намерят чиновници. В началото на сезона в курорта Албена търсеха миячи без спомагателни знания или подготовка с по-високи заплати от рецепционистите, от които се изискваше притежаване на най-малко един непознат език.

Два пъти повече са служащите, които са пристигнали от Украйна, Беларус, Русия, Киргизстан и Узбекистан през това лято, по отношение на предходното, сподели Гешо Любенов. Той е представител на една от най-големите компании, които оказват помощ на родните хотелиери да наемат чиновници от чужбина.

" И сега имаме поръчки за нови служащи “, съобщи той. Като добави, че измежду аргументите за търсенето е освен пикът на сезона, а и фактът, че част от пристигналите на работа у нас сервитьори, бармани и пикола към този момент са с изтекли тримесечни работни визи. " Средната заплата, която получават чиновниците от страните отвън Европейски Съюз в хотелите у нас е към 300-350 евро “, сподели Любенов. Но разноските на работодателите за тях са двойни. Още близо 350 евро заплащат притежателите на хотели за настаняване и изхранване на тези чиновници, за превоз и за застраховка, изясни Любенов.  

" Повечето младежи, които идват у нас от чужбина, с цел да работят през лятото са удовлетворени от изискванията. Затова и повече от половината от тях се връщат и през идната година “, изясни Гешо Любенов. Въпреки непознатите служащи, огромна част от заведенията и хотелите не престават да търсят чиновници онлайн. В разгласи в обществените мрежи има предложения за спасители край басейни, асистент готвачи, камериерки и миячи, като претендентите би трябвало да са подготвени да стартират незабавно. Друг е въпросът по какъв начин се пресяват чиновниците, тъй че да се подсигурява качество.   Защото, в случай че през това лято настанят хора в непочистени стаи или пък туристите чакат с часове за омлет, то следващата година на родния туризъм в действителност ще му е належащо знамение.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР