Най-тъжният елемент на робската психика е в това да не

...
Най-тъжният елемент на робската психика е в това да не
Коментари Харесай

Психолог: Най-тъжното на робската психика е да не се грижиш за обществото, а за оцеляването си

„ Най-тъжният детайл на робската душeвност е в това да не се грижиш за обществото си, а за персоналното си оцеляване, да си добре позициониран по отношение на мощния, с цел да оцелееш “. Това сподели в изявление за БНР психологът, учредителен съветник и създател на детски книги Слави Стоев.
Неговата нова книга „ Играчките на Моника “ е отдадена на силата на видимо слабите и подвластните. Стоев е желал да изрази „ концепцията за това, че когато се усещаме слаби, ние като че ли забравяме, че можем да намерим поддръжка у другите слаби и когато се съберем и съюзим, ние придобиваме мощ “.
От играчките до площадите - какви аналогии могат да се създадат сред протичащото се на площадите и описаното от Стоев:
„ Това, което събира хората на площадите, е солидарността, способността ни да търсим поддръжка в съюзяването си, с цел да можем да имаме по-голяма мощ и да оказваме напън върху видимо всесилните или доста по-силни от нас – фундаменталната концепция на демокрацията. Колкото се може повече хора да имат някаква власт и надзор върху живота си, което става през съюзяването, през това да ти пука за другия и да си подготвен да инвестираш в общи дела, които разбираш, че са и твои лични. “
В книгата главната валута, с която играчките разполагат, е любовта на детето, на което те принадлежат, описа създателят пред „ Хоризонт “.
„ Това е оня запас, за който се борят играчките в шкафа на Моника. Ресурсът на любовта - да бъдат търсени, да бъдат значими, да бъдат значими, да съществуват “.
Фокусът на книгата е върху способността да разбираш другия и да проявяваш състрадание към него. Играчките вършат откритието, че в действителност не са толкоз подвластни от мощния, от оня, който държи валутата на любовта – детето в лицето на Моника.
„ А в действителност могат да създадат живота си доста по-добър, когато се поддържат между тях. И това, което трансформира ориста на нежеланите измежду тях – на тези, които живеят в дъното на шкафа, е че те дават късмет Моника да ги открие “.
Колкото повече се опитваме да разбираме възприятията на другия, толкоз повече укрепва обществената тъкан сред нас. Природата ни е дала емпатията, с цел да можем да се социализираме и да живеем дружно в групи, разяснява още психологът Слави Стоев.
„ За страдание, в този релативно организиран свят, в който живеем, ние сме не запомнили значимостта на силата да сме дружно и да разбираме другия “.
Как в книгата нещата се трансформират?
„ Моника не се трансформира. Моника си е господарят. Тя е оня, който раздава любовта. Това, което се трансформира в действителност, е животът на играчките в шкафа “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР