Най- таченият дарител у нас явно е Делян Пеевски, въпреки

...
Най- таченият дарител у нас явно е Делян Пеевски, въпреки
Коментари Харесай

Делян Пеевски има сенчест бизнес в офшорки и огромни кредити, но е най-таченият ни дарител

Най- таченият донор у нас очевидно е Делян Пеевски, макар в действителност доста по-сериозните средства, които са дарени от други предприемачи, които грам не държат да се загатват имената или сдруженията им. Никой обаче, не загатва Пеевски като един от най-крупните кредитополучатели у нас или с какво се занимават офшорните му сдружения.
Ако питате ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева, депутатът, който обичайно не върви на работното си място, не стопира да получава заплатата си, с цел да подарява повече...

На крачка сме да научим, че му се отпускат все по-вече и все по-големи заеми отново с цел да ни „ трогва “ с благотворителността си. Следващият път, когато всички малките екрани заедно стартират да ни облъчват с името му, дано не забравяме, че го пази НСО, каквъ е бизнеса му и какви заеми депутата-бизнесмен употребява.

Живот чартърен

Ето в резюме какво написа в последната обществена декларация на Делян Пеевски, която е за 2018 година Тя е за персоналното му имущество и от нея няма по какъв начин да разберем с какви парцели, коли и активи разполагат компаниите му.

Всеки може да види заявените от него банкови сметки в: лв. –1 495 457, в евро – 120 222 и в долари – 2 408 265. Пеевски заявява трудови приходи в размер на 57 203 лева, взимане от 3 809 002 лв. и още 7 609 002 получени девидент. Вложенията му във пенсионни фондове са единствено в размер на скромните 23 034 лева

Депутатът заявява дялово присъединяване в два сдружения, които не са регистрирани в страната ни. От 2019 година има заявления за присъединяване в още две сдружения. Няма персонално имущество и коли, употребява такива единствено чартърен, като разноските му на месец са над 500 000 лева, които той заплаща от девиденти.

Под наем Пеевски употребява и коли – Ауд, БМВ, Мерцедес и Ландровери (множествоното число е от декларацията, само че не се показва броя им), за които по договорите за наема, подписани през 2018 година заплаща общо 240 284 лева на месец.

Също по този начин против наем от 268 098 лева, той персонално употребява в София два жилището, голяма къща с голям двор и три офиса в София, Велинград и Пазарджик.

Най-вероятно колите и парцелите са благосъстоятелност на сдружения, на които депутатът е едноличен притежател и поради това е посочено, че наемите се плаат от дивидентите му.

Как забогатя Делян Пеевски

Делян Пеевски влиза в политиката през 2001 година Той е най-младия член на политически кабинет и част от управлението на младежкото Национална движение „Симеон Втори". Тогава е на 21 години. Още като студент втори курс става парламентарен секретар на транспортното министерство и оглавява борда на държавното “Пристанище Варна” АД. През 2005 година става следовател, месеци по-късно - заместител министър на бедствията и повредите, а от 2009 година до момента е народен представител от Движение за права и свободи. В първата си имуществена декларация от 2007 година 27-годишният тогава Пеевски заявява единствено 9 239 лева на депозит и 44 405 лв. заем. През 2009 година, към този момент като народен представител, той заявява два жилището и къща с двор, купени сред 2002 и 2004 година Цените са очевидно непазарни - апартаментът в кв. " Бъкстон " в София с повърхност 262 кв.м. се оказва платен за 50 хиляди лв.. До 2015 година Делян Пеевски няма декларирани участия във компании, за разлика от майка си Ирена Кръстева. От 2016 година в имуществените заявления и в тези за спор на ползи на Делян Пеевски стартират да се появяват последователно както персонални приходи, по този начин и участия в български и непознати компании, като огромна част от тях се оказват регистрирани в Обединените арабски емирства.

Кредити от ББР

Към май 2017 година се разяснява, че ББР е отпуснала над 160 млн. лв. заеми на компании, свързвани с депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски. И преди е ставало въпрос за тези сдружения:

„ БУЛГАРТАБАК “ е получила от ББР веднъж 5,1 млн евро. Гаранцията на този заем е 7,8 млн евро.

„ БУЛГАРТАБАК – БЛАГОЕВГРАД “ е ощастливена с 9,1 млн евро, с гаранция 7,8 млн евро.

37,4 млн евро е получила „ ВОДСТРОЙ 98”.

„ ИНТРЪСТ” ЕООД пък е кредитирана с 2,2 млн лв..

„ АВ” – хасковска компания, свързвана с Пеевски е получила близо 17 млн. лв..

„ УЛТРАСТРОЙ” – 2,2 млн лв..

В края на предходната година Капитал разкрива, че сумите са доста по-големи. Медията напомня,че банките у нас не може да отпускат на едно лице или икономическа група по-големи заеми от четвърт от личния си капитал. За ББР този предел за заемите е малко под 200 млн. лева, само че той очевидно е непълен за размаха на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски. Контролираният от него " Булгартабак холдинг " още към края на 2018 година дължи на банката близо 150 млн. лева и с цел да се усвоят още 100 млн. лева, се подхваща характерна атака – разделяш групата на две, като тези елементи се афишират за несвързани посред им. Холдингът се разделя с актива, който носи над половината му доходи - " Техномаркет България ".

От докладите на " Булгартабак " и дъщерните му сдружения излиза наяве, че през 2018 година групата солидно е задлъжняла към банки - от 90 млн. лева първоначално до 222 млн. лева в края. Не е написано от кои институции, само че поради вписаните ипотеки на голям брой парцели в интерес на ББР е ясно, че става въпрос главно за държавната банка. Най-големият заем е на " Благоевград БТ " - за 126.5 млн. лева, които, както и още 22 млн. лева на " София БТ ", сигурно са към ББР. Благоевградското сдружение има и още два огромни заема за общо 56 млн. лева, за които не е несъмнено дали са от държавната банка - компанията има незаличени ипотеки и в интерес на ПИБ, която кредитира още и " Техномаркет " и " Лафка “.

На 16 септември година 2019 100% от " Техномаркет " са трансферирани на " Маркет инвестмънт ", а друеството подписва и контракт с ББР за 51.13 млн. евро заем.

Кредити от КТБ

Само от КТБ Пеевски е получил заеми за над 500 млн. лв.., които основния прокурор Иван Гешев по този начин и не видя. Явно отново се постанова да напомним цифрите, тъй като Пеевски е взел и крупни заеми от Българската банка за развиване (ББР), която сякаш би трябвало да оказва помощ развиването на дребни и междинни български сдружения, само че не й пречи да финансира и по-корпулентни. Тъй като около абсурда със Стоян Мавродиве стана въпрос за кредитните му карти, да напомним, че Делян Пеевски е разполагал с кредитна карта с 84 000 лева, Зара Петрова (майка на детето на Пеевски) с карта с 10 000 лева, каквато е имала и майка му Ирена Кръстева. Всичко е изчистено скоростно в края на май 2014 година от Кръстева, както Фрог писа.

Преди да напомним заемите от ББР за над 160 млн. лева първо да се върнем на заемите свързани с Пеевски за над 500 милиона от КТБ, отпускани досега, когато не се взема решение да бъде унищожена банката. Както е известно това се случи през лятото на 2014 година, благодарение на страната и нейните институции - прокуратура, Министерство на вътрешните работи, служби, Министерство на финансите, Българска народна банка, разследване и така нататък Както знаете, заемите не са върнати или „ погасени целево “ както сподели Иван Гешев, а са рефинансирани от други банки. Ето компаниите, техните заеми преди затварянето на КТБ и по кое време и по какъв начин са „ изчистени “.

.
.

" БАЛКАНСКА МЕДИЙНА КОМПАНИЯ " ЕАД. Едноличен притежател на сдружението е Ирена Кръстева, майка на депутата Делян Пеевски. Взела е заеми от КТБ в размер на 12 млн. лева Първият заем е от 6 млн. лева и е за покупка на парцел в София на ул. " Евлоги и Христо Георгиеви ". Вторият заем е от 6,4 млн лева и е провиснал през март 2014 година за погашение на налози и дивиденти. През октомври заемите са погасени.

" БЛАГОЕВГРАД БТ " АД употребява заем за 28 млн. лева В началото на 2014 година тези милиони са рефинансирани от други банки.

" БУЛГАРТАБАК ХОЛДИНГ " АД употребява заеми за 30 млн. лева Също при започване на 2014 година са рефинансирани от други банки. Припомняме,че „ Булгартабак “ изкупи напълно дяловете във веригата „ Лафка “, която се има от „ Табак маркет “.

" ВИЛИ ВИСТ " ЕАД употребява заем от КТБ в размер на 10 млн. лева за придобиване на акции от капитала на " Трансстрой Бургас " АД. Дружество се свързва с депутата от Движение за права и свободи Йордан Цонев. Кредитът е изработен предварително дължим от КТБ на 20.06.2014 година заради просрочване е необслужване. През октомври 2014 година е подписана цесия с ПИБ и е направено прихващане. По този метод се почиства съвсем целия дълг към банката и към този момент се дължи на ПИБ.

" ВОДСТРОЙ 98 " АД употребява заеми за към 35 млн. лева и банкови гаранции над 50 млн. лева Кредитите и гаранциите са главно за реализиране на инфраструктурни планове. Единият от заемите е за приватизацията на " Промишлено строителство холдинг " ЕАД. На 13.08.2014 " Водстрой 98 " АД получава заем от Българска банка за развиване (ББР) и с него рефинансира всичките си заеми от КТБ. Като поръчителство към ББР " Водстрой 98 " АД учредява залог върху комерсиалното си дружество, което продава през ноември 2014 година И до в този момент не е ясно дали ББР знаят ли, че " Водстрой 98 " АД си е продала главния актив и залог - " Промишлено строителство холдинг " АД.

" ДРОСЛИАН " ЕООД употребява заем от 24 млн. лева за покупка на акции от " Юри Гагарин " АД. Кредитът е изработен предварително дължим от банката преди 20.06.2014 година заради отложен дълг. Дружеството подписва цесия през октомври 2014 година с ПИБ за 17 млн. лева и прави прихващане. Изчиства съвсем целия си дълг към КТБ.

" ЗАИР 2009 " ЕООД е с заем от 587 хиляди лв.. Неин притежател е Зара Петрова, от която депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски има щерка. Фирмата взима заем за магазин за облекла на бул. " България " в София. Кредитът е погасен напълно през ноември 2014 година от " Балканска медийна компания " ЕАД, на която едноличен притежател е майката на Пеевски - Ирена Кръстева.

„ ИЗДАТЕЛСКО-ПОЛИГРАФИЧЕСКИ КОМПЛЕКС РОДИНА " АД е употребило заеми за към 25 млн. лева за закупуване и доизграждане на постройката на бул. " Цариградско шосе " в столицата. Изпълнителен шеф на комплекса тогава е майката на Пеевски - Ирена Кръстева.

" ИПК Родина 1 " ЕАД - компанията е изтеглила заем за 90 млн. лева Целта е строителството на нова печатница в София, ж.к. " В.Левски ". В началото на 2014 година стопира да изплаща отговорностите си към банката. До този миг отговорностите са погасявани от компания, " поставена " на входа на сдружението " Юри Гагарин " АД като главен снабдител. Целта е точно " Юри Гагарин " АД да изплаща заема за новата печатница. Какво общо има фабрика за цигари с печатница за медии, може да изясни единствен Делян Пеевски.

" ПРОМИШЛЕНО СТРОИТЕЛСТВО ХОЛДИНГ " ЕАД употребява заеми за малко над 30 млн. лева Дружеството подписва цесия през октомври 2014 година с Първа капиталова банка и прави прихващане. По този метод почиства съвсем целия си дълг към КТБ, и още веднъж го дължи на ПИБ. Любопитна детайлност е, че сдружението е главен участник в плана „ Южен поток “. То е едн о акционерите на " Газ план юг " АД, което пък е част от консорциума " Стройтрансгаз " дружно с съветското " Центргаз " АД.

" СИБОЛЕ СЪРВИИС ИНКОРПОРЕЙТИД БЪЛГАРИЯ " ЕООД употребява заем в размер на 54 млн. лева Парите са нужни за придобиване на акции от " Техноекспортстрой " ЕАД. Дружеството подписва цесия през октомври 2014 година с ПИБ за 17 млн лева и прави прихващане. Така почиства съвсем целия си дълг, а отзивчивата ПИБ става негов главен заемодател, а през декември 2014 година продава всички свои акции от капитала на " Техноекспортстрой " ЕАД на трето лице. Отново не е ясно дали ПИБ знаят това. Още нещо като единствен актив " Техноекспортстрой " ЕАД следва Агенцията по приватизация да е дала позволение за прекачване на въпросните акции, тъй като петгодишният период за възбрана за прекачване към момента не е изминал.

" ТАБАК МАРКЕТ " употребява заеми за над 35 млн. лева за плана " ЛАФКА ". Дружеството подписва цесия през октомври 2014 година с ПИБ и прави прихващане. Така почиства целия дълг към КТБ, прехвърляйки го още веднъж към ПИБ.

Обръщаме внимание, че общото сред „ Табак Маркет “, „ Дрослиан България “, „ Сиболе България “ и „ Промишлено строителство холдинг “, като се изключи че са под скрития надзор на Делян Пеевски, компаниите са с просрочени и предварително изискуеми заеми от Корпоративна комерсиална банка.

" ТЕХНОЕКСПОРТСТРОЙ " ЕАД - сдружението става клиент на КТБ след неговата приватизация. Ползва единствено един заем от 3 млн. лева за оборотни средства за инфраструктурни планове. Компанията е участник в плана „ Южен поток “. КТБ издава банкова гаранция за присъединяване на българската страна.

" ХЕРМЕС СОЛАР " ООД употребява заем за 17 млн. лева за изграждане на цех за произвеждане на фотоволтаични панели в София. През октомври 2014 година рефинансира напълно всичките си отговорности. Много медийни изявления свързват компанията с Движение за права и свободи. Същата компания държи и така наречен " Нови сараи на Доган " на морето.

Екип Фрог Нюз

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР