Най-светлият християнски празник е Великден и се смята за истинско

...
Най-светлият християнски празник е Великден и се смята за истинско
Коментари Харесай

Празнуваме Великден!

Най-светлият християнски празник е Великден и се счита за същинско празненство на вярата и на духа. Смята се, че всяка година нощта против Великден е най-тихата и безмълвна нощ.

Това се получава, тъй като християни от целия свят палят свещи и чакат свещениците с кръста и иконите да излязат от църквата, с цел да я обиколят и по този метод алегорично да стигнат до запечатания гроб на Исус Христос.

 Традиции на Великден

В този миг настава дванадесетият час – часът, когато честваме Възкресение Христово и стартира пеенето на празничния тропар Христос воскресе от мъртвите.

Всички вярващи влизат в необятно разтворените порти на храма и след радостните думи на свещеника Христос Воскресе! дават отговор с наслада с Воистину Воскресе!.

Точно преди светлото Христово Възкресение на Велика Събота в Йерусалим на светия Гроб Господен слиза плодороден огън. Това знамение се повтаря в продължение на доста епохи, още от древността.

В Библията е казано, че на третия ден след погребението на Христос, в ранното неделно утро няколко дами, измежду които Мария, Саломе и Йоанна отишли на гроба, с цел да занесат благовония за тялото на Исус.

 Великденски традиции

Когато стигнали до мястото, те видели, че камъкът, който затварял входа на гроба, е бутнат, а самият гроб е празен. На камъка седял ангел. Видът му бил недопечен, а облеклата му – бели.

Той споделил: Знам, че търсите разпнатия Исус. Той не е тук. Възкръсна, както беше споделил. Възкръсналият бил забелязан от своите възпитаници. На светлия празник Великден Църквата приканва вярващите да пречистят възприятията си и да видят Христос, който сияе със светлината на възкресението.

На Великден се подаряват червени великденски яйца, които са знак на живота и ни припомнят, че нашият нов живот се е появил с помощта на жертвата на Исус Христос.

Смята се, че в случай че съумеете да донесете запалената в нощта против Великден църковна свещ от църквата до дома си, без да изгасне нито един път, и я оставите да свети в помещението, това ще донесе здраве и шанс на цялото семейство.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР