Най-страховитият нидерландски наркобарон беше осъден на доживотен затвор за серия

...
Най-страховитият нидерландски наркобарон беше осъден на доживотен затвор за серия
Коментари Харесай

Доживотен затвор за най-страховития нидерландски наркобарон

Най-страховитият нидерландски наркобарон беше наказан на пожизнен затвор за серия убийства, осъществени сред 2015 и 2017 година, в края на траял 6 години правосъден развой, по време на който бяха осъществени още 3 убийства, предадоха международните организации.

46-годишният Ридуан Таги, роден в Мароко и израснал в Нидерландия, е считан за началник на наркокартел, описван от прокуратурата като " добре смазана машина за убийства ".

Присъдата беше произнесена съвсем 6 години след началото на процеса, който протече при строги ограничения за сигурност. Армията беше мобилизирана да охранява региона към съда, а прокурорите и съдиите пътуваха до такава степен с бронирани коли.

Пред съда, прочут като " Бункера ", в покрайнините на Амстердам, патрулираха тежко въоръжени сили за сигурност. Според наблюдаващи мащабът на процеса, наименуван " Маренго ", е невиждан за страната. Нидерландска стрийминг платформа даже е основала сериал, наименуван на името на наркокартела " Мокро мафията ".

" Осъждаме всички обвинени. Ридуан Таги получава пожизнен затвор ", съобщи съдията. Освен него доживотни присъди получиха и още двама от общо 17-те обвинени. Те бяха съдени за 6 убийства, 4 опита за убийства и обмисляне на други изтезания, отбелязва Франс прес.

Всички получиха присъди отнемане от независимост, от които ще бъде приспаднато времето, прекарано в предварителния арест. Другите двама получили доживотни присъди бяха разпознати единствено като Марио Р. и Саид Р. Вторият към този момент е инструктирал юриста си да апелира.

  " Трябваше да чакате дълго време за присъдата, само че това важи и за роднините на жертвите ", сподели съдията, обръщайки се към обвинените.

Трима души, свързани със очевидеца на обвиняването Набил Б., който е някогашен член на бандата, бяха убити по време на процеса - брат му през 2018 година, юристът му Дерк Вирсум през 2019 година и известният публицист Петер де Врис, считан за негов поддръжник, през 2021 година Но тези убийства са предмет на обособени каузи. Присъдата, произнесена през днешния ден, се отнася за закононарушения, осъществени сред 2015 и 2017 година, ориентирани основно против лица, обвинени от бандата, че са станали полицейски информатори.

През 2017 година в Утрехт е погубен мъж на име Хаким Чангачи, чието ликвидиране съгласно прокуратурата е било неточност. Малко по-късно Набил Б. се предава на полицията и се съгласява да стане очевидец на обвиняването. Съдът счете, че показанията му са достоверни, само че го осъди на 10 години затвор, отбелязва Асошиейтед прес.

През 2019 година Ридуан Таги е задържан в Дубай и е затворен в свръхсигурен нидерландски затвор. Въпреки това оттова той е траял да управлява бандата си, като предавал известия на съучастниците си на открито, съгласно обвиняването.

Таги е считан за началник на интернационална проведена незаконна група, разпростряла се в страните от Бенелюкс. Някои от членовете на групата били също от марокански генезис, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР