Най-старото висше учебно заведение у нас - Софийският университет Св.

...
Най-старото висше учебно заведение у нас - Софийският университет Св.
Коментари Харесай

Софийският университет откри академичната година с "огорчение" и "мечта за справедливо и морално общество"

Най-старото висше образователно заведение у нас - Софийският университет " Св. Климент Охридски ", откри академичната година през днешния ден. Ректорът проф. Анастас Герджиков разгласи, че има оскърбление, защото университетът е " подложен на охулващи акции ", а отношението към него е " позорно ", а обществото толерира това и го следи " със удовлетворение ". Преди месеци в алма матер започнаха инспекции поради спомагателни хонорари, а Сметната палата отхвърли да завери финансовия доклад на университета за предходната година.

Ректорът посочи, че университетът участва в най-хубавите ранглисти, че е пръв по научна активност и брой на кандидат-студентите.

" Нужно е да работите дружно, да се откажете от завистта и безконечното мрънкане и да се устремите напред. Съзиданието е същинското благополучие ", съобщи проф. Герджиков. Той пожела на студентите да си намерят работа, която ги прави щастливи, и да придадат нов смисъл на понятието " българска работа " - от нещо, направено калпаво, към " сътворено с заложба, точност и перфекционизъм ".

На откриването участва и президентът Румен Радев, който прикани студентите да трансформират коренно моралния климат в родината, както и да изметат незнанието от публичния живот.

" Бъдете сериозни и непримирими, когато става въпрос за полезности и за родно място. Знайте, че всяко потомство води своята борба за България. Тази за демокрацията беше задачата на вашите родители. Справедливото, морално и почтено общество е вашата задача. То е и моята фантазия за България ", сподели Радев.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР