Най-старият в света потънал цял кораб беше открит на дъното

...
Най-старият в света потънал цял кораб беше открит на дъното
Коментари Харесай

Край Бургас откриха най-стария в света потънал цял кораб

Най-старият в света потопен цялостен транспортен съд беше открит на дъното на Черно море, югоизточно от Бургас. Гръцкият търговски съд, датиращ от преди над 2400 години и дълъг 23 метра, е бил открит от английско-българска експедиция, картографираща дъното на морето. Съдът евентуално се е запазил заради неналичието на О2 на дълбочината от над 2 километра.

"Никога не бих предположил, че ще можем да открием недокоснат транспортен съд от древността на два километра дълбочина ", съобщи проф. Джон Адамс от Центъра за морска археология към университета в Саутхамптън. Той добави, че находката ще промени схващанията ни за корабостроенето и за навигацията по време на античността.

Археоложката Хелън Фар сподели пред Би Би Си, че по-стари корабни парчета са откривани и на други места, само че това е най-старият цялостен непокътнат транспортен съд, съобщи за Би Би Си

Експедицията Black Sea Map изследва в продължение на три години дъното на Черно море на повърхност от над 2000 квадратни километра край българското крайбрежие. Изследванията бяха осъществени със сонар и управляем отдалечено уред с камери за дълбоководни фотоси.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР