Най-старият музикално-танцов ансамбъл на Русия - световноизвестният Кубански казашки хор

...
Най-старият музикално-танцов ансамбъл на Русия - световноизвестният Кубански казашки хор
Коментари Харесай

Легендарният Кубански казашки хор с турне в България

Най-старият музикално-танцов отбор на Русия - световноизвестният Кубански казашки хор ще направи първото си турне в България през идната година. От 18 до 22 юни именитите казаци ще пеят в пет български града: 18 юни - зала 1 на НДК, 19 юни - Велико Търново, 20 юни - Варна, 21 юни - Бургас, 22 юни - Пловдив.

Кубанският казашки хор е учреден в град Екатеринодар - сегашен Краснодар, преди 207 години. В избран смисъл Кубанският казашки хор е същински исторически монумент. Ансамбълът пази, развива и придвижва през вековете богатите певчески и танцови обичаи на Кубанския край.

В неговия репертоар се съхраняват над 4000 творби от разнообразни столетия. Изпълняват се най-популярните казашки съветски и украински песни и танци. Те са отражение на вековната история на една велика патриотична общественост - казаците. Повечето от текстовете са за себеотрицанието и жертвоготовността на казака в името на отечеството, за връзката на война с правилния му кон, за любовта към родината.

Но музиката на ансамбъла е събрала и запечатала и трагичните събития от времето на Гражданската война, когато казачеството е подложено на гонения, както и на репресиите от 30-те години на предишното столетие, на руската хармония в изкуството. Изпълненията на хора са грандиозни, прочувствени и въодушевяващи.

В състава на ансамбъла са над 100 души - артисти, танцьори и музиканти. Художествен началник и основен диригент на хора е националният актьор на Русия, Украина, републиките Абхазия, Адигея и Карачево-Черкезия, проф. Виктор Захарченко.

За концертите пред българската аудитория ще пристигна цялостният състав от артисти, музиканти и танцьори и всички солисти. Избрана е стратегия Най-доброто за 200 години. Сред песните са обичаните Любо братцы, любо, Ты елементарни меня, родная, Когда мы были на войне, Распрегайте, хлопцы, кони и други емблематични казашки песни.

Хорът е учреден на 14 октомври 1811 година под името Черноморски боен певчески хор, с помощта на напъните на протойерей Кирил Россинский и регент Григорий Гречинский. И до момента ансамбълът прави почетни участия в празнични тържествени литургии и това е особена чест за всеки християнски храм. След 50-годишно битие - през 1861 г.съставът е преименуван на Кубански боен певчески хор, като с изключение на участия в църковни богослужения, стартира да извършва и всемирски концерти.

С идването на руския режим стартират проблемите на хора. През 1921 година той е разхлабен, с цел да бъде възроден още веднъж през 1936 година от Григорий Концевич и Яков Тараненко. Година по-късно Концевич е задържан и разстрелян от управляващите. Въпреки това хорът се разраства и през 1939 година в състава му се включва и танцова група. През 1961 година по самодейност на тогавашния партиен водач - Никита Хрушчов, ансамбълът още веднъж е разформиран. Повторното възобновление на Кубанския казашки хор става през 1968 година под управлението на Сергей Чернобай.

През 1974 година началник на ансамбъла става Виктор Захарченко и през днешния ден, 40 години по-късно, той продължава да извършва тази служба. Под негово управление на сцената се внасят повече достоверни фолклорни детайли. Самият той взима ефективно присъединяване в проучването на казашката просвета и събирането на национални песни и стихове.

В този интервал хорът получава и най-големите си самопризнания и почетното звание Академичен. А по случай 200-годишния празник на името на Кубанския казашки хор е наречен метеоритът 243204 като Кубанхория.

Пълното наименование на хора е Государственный академический орденов Дружбы народов и святого благоверного великого князя Димитрия Донского I степени Кубанский казачий хор.

Българската аудитория ще има опцията да се наслаждения на осъществяванията на превъзходните казашки атамани и кубански хубавици с помощта на продуцентска организация БГ Саунд Стейдж. Билетите ще бъдат пуснати в билетните каси на залите, в мрежата на Ивентим и на www.eventim.bg.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР