Най-старият и най-голям университет в България навърши 130 години. Годината

...
Най-старият и най-голям университет в България навърши 130 години. Годината
Коментари Харесай

Софийският университет е университетът с главна буква, хвали го ректорът

Най-старият и максимален университет в България навърши 130 години .

" Годината е юбилейна освен за първото българско висше учебно заведение, само че и за висшето обучение в България. " С тези думи ректорът на Софийския университет " Св. Климент Охридски " проф. Анастас Герджиков означи на тържествена гала в Аулата патронния празник на университета.

 СУ отбелязва патронния си празник
СУ отбелязва патронния си празник

Българската православна черква отдава респект на Свети Климент

21 000 студенти във всички просветителни степени получават висше обучение в университета. " Към тях се прибавят най-големият брой входящи и изходящи студенти по стратегия Еразъм+. Университетът реализира това с помощта на своите 1700 преподаватели и откриватели . В момента се извършват над 300 научни плана ", акцентира Герджиков.

Висшето образователно заведение дава над 1/3 от научните резултати на всички 52 висши учебни заведения , подчертава ректорът. Той уточни и че Софийският университет предлага на своите ученици 120 бакалавърски специалности, над 400 магистърски и близо 200 докторски стратегии .

Според националната рейтингова система СУ " Св. Климент Охридски " е преди всичко във всички професионални посоки без техническите специалности. Той е и единственият български университет в международните ранглисти и с редица отличени представители на научната общественост.

" Софийският университет е университетът с основна писмен знак ", посочи Герджиков. Университетски и факултетни събития, изложения, конгреси и интернационалните конференции са част от юбилейната стратегия през цялата година.

Кулминацията на празника ще бъде на 8 декември, като ще бъде маркиран с публична гала и концерт в Народния спектакъл " Иван Вазов ".

Бездуховният човек, колкото и да е обезпечен материално, не е благополучен човек , счита Герджиков.

 Телевизия
Телевизия " Алма матер " се съгласи: Критиката е основателна

Клипът за студентски кастинг е в прорез с университетския звук

Медиите подлагат на критика хармония и послания, които самите те оферират на феновете всекидневно , разяснява Герджиков във връзка рекламния клип на университетската телевизия " Алма Матер, който провокира бурно публично неодобрение.

Ректорът изясни, че университетът се старае да дава на студентите допустимо най-широко поле за изява . " Приемаме тази обективна рецензия и се извиняваме за нашата неточност ", съобщи той.

Завишените условия към университета значат, че той е над общността съгласно Герджиков. За да отговори на тези упования, главните послания тази година са били университетът да се отвори към обществото за смяна на публичния климат, в който губим полезности.

" Духовност, култура, просвета и естетическа приятност " - това са главните послания, които Софийският университет предизвиква. Да не не помнят задачата на СУ и да са горди с достиженията си, прикани ректорът всички студенти, преподаватели, откриватели и учени.

Вицепрезидентът Илияна Йотова поздрави академичната общественост по случай патронния празник на университета. " Не бяха един или два случаите през тази година, в които си припомняме епизоди от историята на Софийския университет ", сподели тя.

Големите мозъци на българската просвета и творчеството им съгласно нея се сплотяват, с цел да се сътвори тази гигантска духовна общественост.

Все по-отчуждени сме, по-сами и знанието не е задоволително съгласно Йотова. Тук тя акцентира ролята на университета като център на съпротивата против отхвърли от духовното и просвета .

Във века на осведомителните технологии и изкуствения разсъдък още повече нараства потребността от духовни полезности.

" Свободният човек е търсещият и даващият, а знанието ражда независимост ", посочи Йотова. Софийският университет е освен теоретичен център, само че и приет университет в целия свят, увери тя.

Ректорът на СУ " Св. Климент Охридски " беше почетен с премията на президента Румен Радев за високите университетски триумфи на първото образователно заведение в България.

В рамките на церемонията беше връчена Голямата премия за научна и изследователска активност " Софийски университет свети Климент Охридски ", както и премията на Столична община за най-хубав млад академик за 2018 година. Традиционно бяха връчени годишните награди на Алма Матер и стипендии за университетски достижения.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР