Най-старият и най-голям плавателен съд в историята на човечеството, открит

...
Най-старият и най-голям плавателен съд в историята на човечеството, открит
Коментари Харесай

Преместиха 4600-годишната "слънчева ладия" на фараона Хеопс от пирамидите в Гиза   

Най-старият и максимален кораб в историята на човечеството, открит в Египет - първата лодка на фараона Хеопс, беше преместена от пирамидите в Гиза до близкия Голям египетски музей, заяви „ Ройтерс “. Слънчевата ладия, както още я назовават, е на 4 600 години и към този момент се счита за най-запазения и недокоснат кораб от античността.
Снимка: Ройтерс
" Целта на преместването беше да защитим и съхраним най-големия и най-стар органически артефакт от дърво в историята на човечеството за бъдещите генерации ", прецизира в изказването си министерството на туризма и паметниците на културата.
Снимка: Facebook страница на министерството на туризма и антиките на Египет
Ладията от кедрово дърво с дължина 42 м и тегло 20 тона беше превозена за 48 часа. Тя дойде в музея в събота сутринта.

За превоза е употребявано особено високотехнологично транспортно средство с дистанционно управление и сложена върху него железна рамка, импортирано от Белгия. Преместването й е планувано две години.



Ладиите на фараоните са дълги и плитки, което дава опция да се движат по Нил, съобщи ТАСС. За построяването им античните египтяни са употребявали единствено естествени материали - дърво и палмови въжета. Те са се задвижвали от 10 чифта гребла.

Смята се, че към този момент мумифицираното тяло на фараона е било превозено със " слънчева ладия " до мястото на погребението му от тогавашната столица на Древен Египет - Мемфис, до пирамидите в Гиза. Освен това ладиите са имали ритуално значение. Според египетската митология в отвъдното фараонът е можел да употребява лодката, с цел да се разхожда по небето, до момента в който беседва с бога на Слънцето Ра. Учените обаче не изключват, че Хеопс е можел да е пътува с нея по Нил приживе, с цел да инспектира крайбрежните насаждения от финикови палми или просто да лови риба.

Информация, че два дървени кораба са заровени на платото Гиза се появи в средата на предишния век. Първата лодка на Хеопс е открита през май 1954 година от видния египетски археолог Камал ел-Малах (1918-1987) по време на експедиция за премахване на пясък от южната страна на Хеопсова пирамида.
Снимка: Facebook страница на министерството на туризма и антиките на Египет
След реституция и реорганизация, ладията, от която са открити 650 части, е изложена от началото на 70-те години в музейния комплекс покрай Големите пирамиди на платото Гиза. Тъй като това пространство не е оборудвано със специфични средства за запазване на този античен дървен артефакт, неговата неповторима органична конструкция стартира да се поврежда.

След като бъде конфигурирана на новото си място, ладията ще бъде налична за разглеждане от посетителите.
Използвани са материали от " Ройтерс " и БТА
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР