Най-старият филмов фестивал у нас навърши ...Христовата възраст. 33-ото издание

...
Най-старият филмов фестивал у нас навърши ...Христовата възраст. 33-ото издание
Коментари Харесай

„Киномания” навърши Христова възраст

Най-старият кино фестивал у нас навърши...Христовата възраст. 33-ото издание на „ Киномания” приканва непосредствено фена със своето обръщение „ Гледай!”.

Идейните „ родители” на фестивала Владимир Трифонов и Хермина Азарян даже приказват за 33 ½ „ издание”, тъй като още преди формалното разкриване на „ Киномания-2019” в салоните на „ Люмиер Лидл” и „ Одеон” към този момент се въртяха шедьоври, като: „ Ромео и Жулиета”, „ Укротяване на опърничавата” и „ Хамлет” в памет на напусналия този свят през юни т.г. на 96-годишна възраст знаменит италиански режисьор Франко Дзефирели , „ Александър Невски” на именития Сергей Айзенщайн, филмът- балет „ Спартак” (музика Арам Хачатурян, с колосите на балета Владимир Василиев и Наталия Бессмертнова в основните роли) и др.


ози мини, само че първокачествен, фестивал предхождаше формалното начало на „ Киномания-2019” и отсам идва и ½ издание.

Иначе формалният старт бе даден на 14 ноември вечерта в препълнената от фенове на „ седмото изкуство” зала 1 на НДК. По открита към този момент традиция тази чест бе отредена за премиерен български филм– „ Засукан свят ” на режисьора Мариус Куркински , който играе и основната роля в лентата и оператора Иван Тонев , който пък е и неин продуцент. Чест, тъй като и зала 1 е най-голямата кинофестивална зала най-малко в Европа .


На късата гала по разкриване на „ Киномания-2019” ръководителят на Съвета на шефовете на НДК Борислав Велков посочи, че до момента в който най- просторният киносалон на „ великата тройка” кино фестивали – Кан, Венеция и Берлин, този в Кан има 2 300 места, то зала 1 на НДК разполага с цели 3 500! Нещо повече, съвсем в навечерието на „ Киномания-2019” зала 1 на НДК се е сдобила със специфична машина от компанията „ Кристи диджитъл” с лазерна технология за прожектиране, която разрешава по-светли облици и по-наситени цветове на огромния бял екран.



Екранизацията на „ Засукан свят” е концепция на огромния обожател и популяризатор на творчеството на Николай Хайтов – Мариус Куркински . Самият той показа „ В моя моноспектакъл „ Сътресение” по Хайтов играех дълго време и „ Засукан свят” и постоянно преоткривах този роман.

Предложих на Емил Бонев, който по това време беше шеф на Пловдивския трагичен спектакъл и знаеше моето въодушевление по огромния наш публицист, да създадем филм по него. Емил прегърна моята концепция и единствено след два месеца показа подготвен своя сюжет.

За негова чест продуцентът Иван Тонев също одобри задушевно тази некомерсиална концепция и даже като оператор застана зад камерата на „ Засукан свят”.

Изобщо творбата е дело на съидейници, които работиха доста по кино лентата и за доста по-малък хонорар от действителния, с цел да види този роман от сборника „ Диви разкази” бял...екран.”

„ Засукан свят” влиза ловко в причудливия характерен свят на Николай Хайтов. Мариус Куркински е трогателен в ролята на дребния човек, „ ранника” (заченат преди формалния брак на своите родители и родил се преди „ законния” термин) Милю, сакат преднамерено от жестоката си баба Бона (Вяра Коларова след дълго отсъствие) точно поради този грях и останал сакат за цялостен живот.

Много майсторски са както режисьорската, по този начин и операторската работа, с доста нюх към светлината, чудните пейзажи на Родопите към село Мандрица и Ивайловград, само че също и интериорните подиуми.

Може би в 111-минутната лента малко натежава съвсем несменяемият взор на Мариус – втренчено-унесен, без от време на време да се преценява с моментното прочувствено положение на своя воин. „ Засукан свят” справедливо ще се радва на огромен триумф на родния екран. Така беше и в препълнената зала 1 на НДК.



Друг въпрос е, дали той е „ конвертируем” в чужбина, дали би показал там добре България? Доста са битовизмите във кино лентата, прекомерно груби и жестоки са нравите на героите – баба стъпква крачето на внучето си и го окуцява за цялостен живот, приготвя се набучване на прът на Милю и неговото печене на огън като агне, пребиване с чувал върху главата на жертвата и други

Все неща, които едва ли ще бъдат разбрани от европейския фен и едва ли ще бъдат потребни за имиджа на България?!

Освен "Засукан свят ",33-ото издание на "Киномания " ще показа и други произведения от родния ни...киносвят .(вътрешно подзаглавие)

На 27 т.м. от 20.30 ч. в «Люмиер Lidl” можем да гледаме към този момент отличения със „ Златна роза” за дебют, премията на ФИПРЕССИ (на филмовите критици и кино журналисти) и други призове „ Котка в стената”.

Тази комедийна драма (копродукция на България, Англия и Франция), режисирана от Весела Казакова и Мина Милева, хвърля забавен имигрантски взор от българско семейство, живеещо в общински блок в Лондон, върху ситуацията в модерна Англия, върху деянията там на расизъм и предубеждения.

Несъмнено интерес ще провокира нискобюджетният „ 7” омнибус от седем късометражни кино лентата , снимани от 8 режисьора в красивия древен Пловдив с поддръжката на Европейската столица на културата за 2019 година Навършилите се 30 години от смяната на 10 ноември 1989 година са мотив за прожекцията на 30 т.м. в „ Люмиер Lidl” на цифровизирано копие на „ Аз, графинята”.

Този доста титулован филм от бурната 1989 година на режисьора Петър Попзлатев (Светлана Янчева и Ицхак Финци в основните роли) маркира пътя за изява в киното нацяло ново потомство режисьори, като Иван Черкелов, Емил Христов, Людмил Тодоров и други Страстта към летенето, желанието да се чувстваш свободен като волна птица са в основата на 28-минутния Red Bull Acro Cross : Страст за летене” , в който в небето над лифта Сопот политат 13 от най-хубавите парапланеристи в света, водени от българския храбрец Веселин Овчаров.

В същинско събитие се чака да се трансформира вечерта на световноизвестния български аниматор, работещ в Канада, Теодор Ушев под надпис „ Нарисувай ми горест ” в зала 1 на НДК на 17 ноември (неделя) от 19.00 ч. Ще гледаме българската премиера на „ Физика на тъгата” по романа на Георги Господинов, завоювала премията за най-хубава канадска анимация в Отава и специфичния приз за късометражен филм в Торонто. Изключително истинска е концепцията за музикално- образния театър „ Четирите годишни времена” по популярните четири концерта на Антонио Вивалди от началото на ХVІІІ век. Анимацията на „ Зима” е нарисувана още веднъж от Теодор Ушев. Великолепната музика на венецианеца Вивалди ще звучи онлайн в зала 1 в осъществяване на „ Quarto ансамбъл” със солист цигуларя Иван Пенчев.

Също на музикална вълна е и разделът „ Музиката” от цялата стратегия от 56 кино заглавия , подбрани още веднъж с доста усет и обич от двата „ стожера” на „ Киномания” – Владимир Трифонов и Хермина Азарян . Ще забележим документалния филм за звездния тенор Лучано Павароти - „ Павароти” на режисьора Рон Хауърд, направил лента и за „ Бийтълс”.

„ Кралицата на соул музиката” Арета Франклин ще оживее в Amazing Grace ”, а бурният и изпълнен с трагични обрати живот на холивудската легенда Джуди Гарланд е в центъра на „ Джуди” с блестящото осъществяване на Рене Зелеуегър в основната роля. Много музика има и в съветския филм „ Хачатурян: Танц със саби” за основаването от именития композитор Арам Хачатурян при доста сложните военни условия на балета „ Гаяне”.


Неразделна част от „ Киномания” към този момент за осми следващ път е Фестивалът на френския филм , проведен още веднъж с дейното подпомагане на Френския институт в София.

Впрочем Франция е може би страната, която най-вече устоява на заливащата и Европа американска кино продукция и държи на своята „ непокътната марка”. „ Всеки ден във Франция се прави нов филм – акцентира с нотки на горделивост в гласа си новият шеф на Френския институт в София Клод Шасен . - Поне два кино лентата се популяризират у нас всеки Божи ден. Така в мрежата от киносалони във Франция се популяризират годишно 129 филми на Съединени американски щати против 350 наши родни кинотворби. Радвам се също, че сега се снимат четири френско-български копродукции.”

И тази година на „ Киномания-2019” доста страсти ще поднесат на феновете 9 разнообразни по род филми от страната, дала на света бащите на киното – братята Огюст и Луи Люмиер. Сред лентите е и новата творба „ Истината” на японския режисьор Хирокадзу Корееда, за който той е привлякъл Катрин Деньов, Жулиет Бинош и Итън Хоук в основните функции.

Ще напомним единствено, че с предходния си филм „ Джебчии” Х. Корееда сграбчи „ Златната палма” в Кан. На играта на други техни любимци, като Даниел Отьой и Фани Ардан ще се насладят родните киномани в „ Славни времена”. Какво да кажем пък за трилогията на популярния режисьор от френската „ Нова вълна” в киното от средата на 60-те години на предишния век Клод Льолуш?!

Повече от половин век обратно ще ни върне паметният „ Един мъж и една жена”, сграбчил „ Златна палма” и два „ Оскара”. Ще проследим огромната обич на Ан и Жан-Луи (в функциите именитите Анук Еме и Жан-Луи Трентинян) от младини до дълбока напреднала възраст – от 1966 година, през „ Един мъж и една жена: 20 години по-късно” (1986 г.) до „ Най-хубавите години от един живот” (заснет през 2019 г.).


По традиция мощен магнит за публиката

ще бъдат 16-е кино лентата от раздела „ Фестивал на фестивалите”. Това са филми, отличени като заглавия или в обособени категории: артисти, постановка, операторско майсторство и други с награди в влиятелни кинофестивали.

Достатъчно е да споменем испанския „ Болка и великолепие ” на световноизвестния режисьор Педро Алмодовар с Антонио Бандерас в основната роля, за която той завоюва в Кан и премията за най-хубав артист или новия филм на Уди Алън „ Един дъждовен ден в Ню Йорк” , считан за най-романтичната му творба от години насам. Мултиталантът Уди Алън е прочут с това, че съвсем всяка година снима по един филм. „ Грехът на Микеланджело ”, фокусиран върху терзанията на всепризнатия талант, ще ни срещне пък още веднъж с творчеството на огромния Андрей Кончаловски.



При толкоз богата и в действителност висококаратна стратегия не бих могъл да откроя всички акценти в нея (повече информация на www . kinomania . bg ), само че не трябва да се пропусне раздела „ Детско кино”.

Той включва игралните филми: „ Момчето и пеликанът” „ Рока трансформира света” , „ Чекър Тоби и тайната на нашата планета” и занимателната анимация „ Петсън и Финдъс 2 – Най-хубавата Коледа” . Само един от тях е дублиран, а останалите са със надписи, тъй като филмите тази година са предопределени за по-големите деца сред 9 и 13 година Цените на билетите за тях обаче са старите – по 5 лева за децата и 7 лева – за придружителя възрастен.
„ Киномания-2019 ”, проведена от НДК , която и тази година се организира с решаващото подпомагане на Столична община и поддръжката на редица сътрудници, ни предлага и редица новости . Филми от нея с изключение на в София, Варна и Пловдив, ще бъдат прожектирани т.г. и във Велико Търново .

За първи път тази година, както показа ръководителят на Съвета на шефовете на НДК Борислав Велков, ще бъде присъдена и премия „ Киноман на годината”. За нея могат да се борят всички другари на „ седмото изкуство”, които запазят своите билети от прожекции в границите на „ Киномания-2019” и след това ги показват на уредниците от НДК. Победителят с най-вече гледани филми ще получи безвъзмезден достъп до всички прожекции на идващото издание на фестивала.

Наградата е отдадена на Георги Ангелов , огромния другар на филмовото изкуство, дал името на фестивала – „ Киномания”, който ни напусна ненадейно това лято. Познавах добре „ Жоро киномана”, израснали сме в един столичен квартал „ Цар Иван Асен втори”. Именно тук в положителното остаряло кино „ Влайкова”, което през избран интервал на 60-те години беше филмотечно, Жоро се влюби в това изкуство, с цел да му остане правилен за цялостен живот и с цел да се трансформира в пример за киноман.

„ Киномания-2019” ще продължи в София до 30 ноемри 2019 година, а билетите са на миналогодишните цени – 10 лева и 8 лева за възпитаници, студенти и пенсионери.

Борислав КОСТУРКОВ

Снимки: Архив на „ Киномания-2019”
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР