Най-старият документ в хранилището на Държавен архив – Варна е

...
Най-старият документ в хранилището на Държавен архив – Варна е
Коментари Харесай

Документ от края на 18. век е най-старият в Държавен архив - Варна

Най-старият документ в хранилището на Държавен списък – Варна е от 1792 година. Става дума за писмо на дипломатическата семейството Кастан – Дюрони. Архивът има персонална преписка на този жанр от Испания. Това сподели началникът на ДА – Варна Владимир Владимиров, съобщи кореспондент на Moreto.net.

„ През предходната година получихме дарения като продължение от 2021 година от дъщерята на доктор Константин Трошев. Квартал „ Трошево “ е кръстен на техния жанр. Той е първият лекар по пластична хирургия у нас. Първата клиника, която е основана във Варна. Дъщеря му живее в Чехия и всяко лято носи документи, които са в такова количество, че обработката им ще продължи години. Те не са сортирани. Чете се и разгадава всеки лист и фотография, една част са на чешки, има медицински документи. Това е може би едно от най – скъпите дарения “, сподели Владимиров.
Учениците съставляват огромна част от читателите на Държавен списък – Варна през предходната година, уточни неговият шеф.

Причината за интереса на подрастващите са състезанията за есе, които се афишират взаимно с МОН. През 2022 децата са търсили документи, свързани с учебните заведения им. Тази година е разгласен конкурс на тематика „ Революционерите в моя роден град, през страниците на документите “. Посветен е на 175 години от рождението на Христо Ботев, 175 години от рождението на Иван Драсов, 150 години от гибелта на Левски и 65 години от гибелта на Тодор Габарев, както и 145 години от освобождението на Варна.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР