Най-старият български бейзболен клуб Академици (София) планира създаването на ежегоден

...
Най-старият български бейзболен клуб Академици (София) планира създаването на ежегоден
Коментари Харесай

Академиците основават бейзболен мемориал Джак Бренър в София

Най-старият български бейзболен клуб Академици (София) възнамерява основаването на годишен интернационален шампионат в памет на Джак Бренър – първия американски треньор по бейзбол у нас. Съорганизатори ще бъдат федерациите по бейзбол (БФБ) и по софтбол (БФС), а дебютното издание на мемориал " Джак Бренър " би трябвало да се състои по Великден.

Покана за присъединяване е изпратена до всички национални федерации на Балканския п-ов и района, като към този момент има удостоверение от два украински отбора – Одеса Маринърс и Шмели (Киев), и от турския народен тим. Турнирът ще е открит за всички български клубове, както и за нашия народен отбор, който се готви за домакинство на Евро '19 в Дивизия Б през юли в Благоевград.

Планираните дати за осъществяване на I мемориал " Джак Бенър " са 26-28 април 2019 година, а мястото – двата бейзболни стадиона в София – " Октомври " в Студентски град и " Диана " в кв. " Дианабад ". Намерението на " учените " е да трансфорат конкуренцията в годишно събитие.

" Джак е един доста значим за нас човек – треньор, наставник, другар. Идеята ни е дружно с всички съидейници да спретнем един същински фамилен бейзболен Великден ", показа клубният президент на Академици Юрий Алкалай.

Джак Бренър идва в България в края на 80-те години като учител по американска литература по програмата за учебен продан " Фулбрайт ". В София той инцидентно се натъква на първите бейзболни запалянковци у нас, измежду които са Марио Примджанов, Емил Насъпов, Георги Димитров, Юрий Алкалай, Ясен Неделчев. По натурален път някогашният питчер се трансформира в техен другар и преподавател и има значителен принос за основаването на БФБ през 1988 година

Бренър умря на 78-годишна възраст в Сиатъл през 2013 година, единствено няколко месеца преди честването на четвъртвековния празник на българския бейзбол, на което бе поканен да участва. Преди шест години имаше концепция балканското състезание по бейзбол и софтбол да бъде кръстено на негово име, само че тя по този начин и не бе осъществена.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР