Най-старата валута в обращение е британската лира, така наречения Английски

...
Най-старата валута в обращение е британската лира, така наречения Английски
Коментари Харесай

Коя е най-старата валута в обращение?

Най-старата валута в обращение е английската лира, по този начин наречения Английски паунд. Със своята 1200 годишна история, тя е най-старата валута в света.

Датирайки от англосаксонски времена, паундът минава през доста промени.

Първите монети са сечени от сребро, през 775г. След основаването на Bank of England през 1694г., се издават единствено отчасти отпечатани банкноти със знака „ £ “, както и първите серийни номера на банкнотите.

Номерата се прибавят на ръка и всяка банкнота е подписвана на касите на банката. Първите изцяло отпечатани банкноти са въведени през 1853г.

Една от най-търгуваните валути в света

В момента паундът, най-старата валута в обращение, е четвъртата най-търгувана валута на валутния пазар, след щатския $, еврото и японската йена. Всяка банкнота (£ 5, £ 10, £ 20, £ 50) има личен цвят, размер и отбрана колкото по-голяма е цената, толкоз по-голяма е банкнотата.

През 1940г. по време на Втората международна война, когато нацистите стартират интервенция „ Бернхард “ за да съсипят английската стопанска система, тънки железни влакна са вградени в банкнотите, като отбрана против подправяне.

Първата банкнота с портрета на кралицата е банкнотата от 1 паунд, издадена през 1960 година.

Паундът се употребява освен във Англия, най-старата валута в обращение се употребява още в Британските презморски територии като: Джърси, Гърнси или Гърнзи, остров Ман, Гибралтар, Фолкландските острови, Света Елена, Възнесение, Тристан да Куня, Южна Джорджия и Южните Сандвичеви острови.

Децимализация

Най-голямата смяна в паричната система на Англия е през 1971г.,  когато паундът е разграничен на 100 пенса.

Монетата от 1 £ е въведена през 1983г., с цел да размени банкнотата от 1 £, защото монетите са по издръжливи на изхабяване.

Всички монети (1p, 2p, 5p, 10p, 20p, 50p, £ 1 и £ 2) носят профила на кралица Елизабет II. Банкноти от £ 1 към момента се издават в Шотландия, Джърси, Гърнси и остров Ман, дружно с монетите от £ 1, които са по публикувани.

Монетата от £ 2 е пусната през 1986г. в чест на 13-те игри на Commonwealth, извършени в Шотландия. Всички монети като се изключи £ 2, са модифициран дизайн през 2008г.

Една от най-редките английски монети е стотинката 50p от 1933 година. Произведени са малко бройки от тях.

През 2012г. от Кралският монетен двор правят оценка, че повече от 70% са извадени от обращение и стават известни измежду колекционерите в Лондон.

Промени в най-старата валута в обращение

На 28 март 2017г. Bank of England показа нова монета от 1 £. старите монети от 1 £ излизат от послание.

Банката също стартира да заменя хартиените 5 £, 10 £ с банкноти от полимер. Новата банкнота от полимер 5 £ е издадена през септември 2016г., с профила на Чърчил на гърба.

Хартиените 5 паунда са изтеглени от послание на 5 май 2017г. Пластмасовите банкноти от 10 £ са издадени на 20 септември 2017г., като 2020г. ще бъдат издадени нови полимерни банкноти от 20 £.

По-трайни, остават по-чисти при по-дълго прилагане и по-трудни за подправяне.

От няколко години еврото съставлява забележителна опасност за най-старата валута в света. Има напън от доста страни от Европейски Съюз против Англия, поради Brexit.

Но в последно време здравия разсъдък надви и най-старата валута в обращение възвърна позиции, и удари 2 годишен връх по отношение на еврото и $, откакто Консервативната партия на английския министър председател Борис Джонсън завоюва болшинство на предварителните парламентарни избори във Англия.

Материалът за най-старата валута в обращение е единствено с осведомителна цел и не съставлява съвет за вложение, закупуване или други капиталови цели. Автора не дава тактика за инвестиция или договорка.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР