Най-старата република в света - Сан Марино отбелязва 1717 години

...
Най-старата република в света - Сан Марино отбелязва 1717 години
Коментари Харесай

Най-старата република в света - Сан Марино, отбелязва 1717 години от създаването си

Най-старата република в света - Сан Марино отбелязва 1717 години от основаването си. Страната очарова с неналичието на граници и с хубостта на планинския си релеф, а средновековните крепости са като излезли от приказките. Свободата страната е измежду най-малките в Европа дружно с Ватикана и Монако - 61 квадратни километра
Един от някогашните президенти на Сан Марино - Отавиано Роси, който е бил член на Народното събрание общо 25 години,7 години министър на търговията, общоприет шеф на Института по публично здраве, както и шеф на Монетния двор в Сан Марино показа за предаването „ Преди всичко “ по „ Хоризонт “:

„ Сан Марино е доста дребна страна, която се слави с това, че в сложни исторически моменти е давала заслон на доста хора и е била гостоприемна към всеки, който има потребност от помощ. В края на Втората международна война, по време на тежките бомбардировки по италианското крайбрежие, доста хора са съумели да се спасят и да намерят заслон и отбрана в Сан Марино, тъй като страната резервира неутралитет по време на войната. Жители от прилежащи региони се избавят от гибелта, намирайки леговище в тунелите, в манастирите в къщите и в църквите. Сан Марино дава заслон на близо 100 000 души във времена, когато жителите на страната били едвам 15 000. По време на Втората международна война, Сан Марино оказва помощ и за спасяването на доста евреи “.

Страната на свободата е успявала да резервира територията си непроменена през цялата си история. В предишното Сан Марино е бил град-крепост на върха на висока планина без пътища. Първите бежанци, намерили заслон, били християните, които бягали от преследването на римската империя. Когато Наполеон почнал своята инвазия в района, той изпратил дипломат да се срещне с локалните поданици, който се върнал с изключителни усещания, а завоевателят изпратил блага в Сан Марино – храна, оръжия и предложение да им обезпечи кулоар към морето. Местните обаче отказали третия подарък:

„ Причината била политиката на Сан Марино, която не се е променяла през вековете. Мотото на тази свободна земя е: „ Никога един против различен и в никакъв случай против другите “, което на практикува значи да не се възползваш от другите и да бъдеш предпазлив “, показа някогашният президент.

Благодарение на мъдрея си избор, държавниците са избегнали прекрояване на границите си, когато 30-години по-късно Наполеон бил в Затвора, а Сан Марино е приета за страна през 1815 година от другите европейски страни.

„ За външна политика, тактиката на страната постоянно е била деен неутралитет “, сподели Роси.

В залата, където заседава Народното събрание, е изписано мотото на създателя на Сан Марино – „ Освобождавам ви от властта на две неща “, имайки поради властта на империята и силата на религията. Президентите в страната са двама – капитан-регенти, които се сменят на 6 месеца и ръководят дружно една година, изясни Роси:

" В предишното единият капитан-регент е бил от града, а другият - от провинцията, тъй като се търсела оптималната представителност в ръководството. Властта е поравно - всеки един от двамата може да блокира решенията и дейностите на другия капитан регент. Това значи, че решения се взимат дружно, с цел да са най-правилни всички поданици на Сан Марино. Това е истинската формула, само че, несъмнено, 6 месеца не ти дават опция да завършиш дълготрайни планове. Затова формулата се е трансформирала и в този момент има до 10 държавни секретари, които и след края на мандата на даден капитан-регент не престават започнатата работа по даден план. Днес капитан-регентите се избират от Народното събрание на Сан Марино “.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР