Най-старата българска мечка почина! 36-годишното животно издъхна в Парка за

...
Най-старата българска мечка почина! 36-годишното животно издъхна в Парка за
Коментари Харесай

Почина най-старата българска мечка

Най-старата българска мечка умря! 36-годишното животно издъхна в Парка за танцуващи мечки в Белица, където беше един от най-дългогодишните жители.

"Стефка беше на 36 години - нетипична възраст за животно, израснало в плен. Родена през 1984 година в Държавно ловно стопанство "Кормисош " в Разград, Стефка прекарва първите 19 години от живота си, живееща в ужасяващи условия, като танцуваща мечка - атракция за туристи. Едва ли е щяла да доживее своите старини, в случай че не бе открита и избавена от екипа ни ", описаха от фондация "Четири лапи ", написа в. "България през днешния ден ".

Бозайникът издъхва от напреднала възраст, въпреки че през годините има съществени здравословни проблеми.

Мечка се покатери на кола, блокирана в запушване

Житейската история на Стефка е в действителност страховита. През 2003 година е избавена от ужасните условия, в които я е отглеждал нейният тогавашен притежател, и е настанена дружно с други две мечки в парка, учреден взаимно сред "Четири лапи " и фондацията на Бриджит Бардо (Fondation Brigitte Bardot). По носа и горната джука на животното личали белезите и дупките от халката и синджира, с които е била връзвана и водена на мотив, с цел да танцува, преди да заживее в парка. През 2013 година поради зараза на старите рани се наложи да претърпи незабавна и комплицирана пластична интервенция на носа от ветеринарния специалист проф. Богдан Аминков - декан на Факултета по ветеринарна медицина в Лесотехническия университет в столицата. Носът на Стефка е построен отначало, откакто тя бе живяла години наред със строшаване.

Преди това тя още веднъж претърпява пластична интервенция, само че при игра с друга мечка носът й безусловно пада и се постанова нова намеса.

Стефка прекара общо 17 години благополучен живот в парка, като пазачите я разказват като неконфликтна мечка. Тя живееше в бранш 4 дружно с четири други мечки от началото на нейното избавяне, без да бъде премествана.

"Типично за доста от жителите и тя имаше обичано място за отмора - постоянно лежеше в най-горната, дясна част на бранш 4, в хралупа в корен на дърво. Тя обичаше да се излежава там дълго и да следи в близост. Стефка се разбираше доста добре с останалите четири мечки в бранша - Стефан, Цвета, Марика и Светла, с които прекара старините си. Стефка ще остане вечно в сърцата ни като един от най-старите жители, живели някогa в Парка за танцуващи мечки край Белица ", прибавиха с горест от фондацията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР