Най-старата атомна електроцентрала във Франция спря работа в понеделник след

...
Най-старата атомна електроцентрала във Франция спря работа в понеделник след
Коментари Харесай

Най-старият АЕЦ във Франция спря работа

Най-старата атомна електроцентрала във Франция спря работа в понеделник след четири десетилетия произвеждане, което оказа помощ за построяването на локалната стопанска система, осведоми Агенция Франс Прес.

Вторият и финален реактор на централата " Фесенхайм " в Източна Франция бе изключен от мрежата в 23,00 часа локално време , оповестиха от държавната компания EDF. Централата беше открита през 1977 година Животът й беше 40 година, което значи, че тя работи спомагателни три години.
 Франция закрива най-старата си АЕЦ – „ Фесенхайм “
Франция закрива най-старата си АЕЦ – „ Фесенхайм “

Още в събота стопира един от реакторите...

Процедурата по дефинитивно изключване на атомната централа, четири месеца след изключването на първия реактор, стартира няколко часа по-рано от плануваното . През идващите месеци и години ще се работи по демонтирането на централата.

Затварянето й се приветства от деятели против атомните централи във Франция, Германия и Швейцария, които от години предизвестяват за риск от приключване на радиация, изключително след злополуката в АЕЦ " Фукушима " в Япония през 2011 година

Бившият президент Франсоа Оланд даде обещание да затвори " Фесенхайм " на река Рейн, само че чак през 2018 година наследникът му Еманюел Макрон даде зелена светлина.

След изключването на централата от електропреносната мрежа, ще отнеме месеци преди реакторите да се охладят задоволително, с цел да се отстрани изразходеното гориво. Този развой би трябвало да приключи до 2023 година, само че централата не се чака да бъде изцяло демонтирана преди минимум 2040 година

Затварянето й заплашва препитанието на 2500 души . Само 294 души са нужни за премахването на горивото до 2023 година и 60 за демонтирането на централата.

В края на 2017 година повече от 1000 души работиха в централата.

През януари френското държавно управление разгласи, че ще спре още 12 реактора.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР