Най-социално насоченият проект на Българската федерация по ски – „Научи

...
Най-социално насоченият проект на Българската федерация по ски – „Научи
Коментари Харесай

“Научи се да караш ски“ стигна до 30 000 деца

Най-социално ориентираният план на Българската федерация по ски – „ Научи се да караш ски “, стигна до 30 000 деца в своята 10-годишна история. Този сезон ще бъдат подготвени гратис 2510 деца от първи до четвърти клас. Проектът започва през януари, само че формалното му разкриване по традиция се организира на плац „ Алеко “ на Витоша със съревнование по великански слалом. Да видят новите гении в ските пристигнаха зам.-председателят на БФСки Георги Бобев, основния секретар на ММС Асен Марков и Ваня Кастрева, шеф на РУО София.

"Научи се да караш ски " е взаимна самодейност на Българската федерация ски, Министерството на младежта и спорта и Министерството на образованието, науката и младежта посредством районните инспекторати по обучение София-град, София-област, Смолян, Благоевград, Пловдив, Плевен и Кюстендил. Спонсори са Мтел, Макс спорт. Този сезон планът е подсилен и от компания VISTA AWT.

Обучението на учениците се организира от професионални инструктори от ски учебни заведения, членове на БПСД, Юлен АД, Пампорово АД, Бороспорт АД, Семеен кодекс Тракия, Сима ски учебно заведение – ски зона Беклемето, Семеен кодекс Осогово и Витоша ски.

По ски зони образование ще преминат, както следва: Витоша - 1070 деца, Боровец – 345 деца, Парк Родопи /Пловдив – 200, Пампорово - 345, Осогово/Кюстендил – 60, Беклемето/Плевен – 145, и Банско – 345. По традиция най-хубавите скиори от всички райони ще получат премия - ски лагер по време на пролетната почивка.

Гости на надпреварата бяха вицепрезидентът на БФСки Георги Бобев, основният секретар на ММС Асен Марков и Ваня Кастрева, шеф на РУО София.

Георги Бобев, заместител ръководител на БФСКи показа 10-то издание като юбилейно:

"В исторически проект този интервал от 10 години не е толкоз дълъг, само че за нас е извънредно значим и кондензиран с страсти интервал. Успяхме да обхванем над 30 хиляди деца и да разтеглим оптимално географията на ски спортна в страната. Започнахме с четирите съществени центъра София, Боровец, Банско и Пампорово, последователно включихме и други по-малки центрове, които с огромен възторг организират програмата – пистите над Пловдив, център Осогово над Кюстендил и Беклемето над Троян, където се образоват деца от Плевен. Този план има изключителна устременост към основата на спорта. В тези четири дни на образованието, даваме опция на хиляди български деца да се допрян до прелестите на планината и магията на ски спорта. Голяма част от тях остават вечно свързани с белите спортове. Потвърждението на този факт е, че една група деца от 6 до 12 години упражняват в нашите ски клубове с доста сериозен спортен календар. Целта е да сътворяваме условия в основата повече деца да практикуват зимни спортове.

Преди 10 години, когато започвахме неяснотите бяха повече от отговорите. Проектът е напълно по концепция на федерацията и беше незабавно подсилен от Министерството на младежта и спорта. В множеството огромни и развити ски страни, с които се опитваме да се съпоставяме и да се мерим има понятието ски почивка – такава форма на организация и публичен ангажимент, а не на спортна организация или район. Има публичен консенсус. Това е залегнало в програмата за образование на деца. Ние се опитахме в избрана степен да създадем нещо сходно. В София има 300 хиляди деца, а ние сме обхванали единствено 30 хиляди Това значи, че капацитетът е доста по-голям. Съвсем допустимо да се осъществя с достъпността до планините в България. Много е значимо да ги запалителен и да останат влюбени в спорта. Те ще го предадат на другите към себе си, а един ден и на своите деца. Това е огромния смисъл на този план ", разяснява Георги Бобев.

Главният секретар на ММС Асен Марков дефинира „ Научи се да караш ски “ като един от най-успешните на Министерството на спорта: „ Цифрата 30 хиляди деца подготвени за 10 години е впечатляваща. Няма по-голяма премия за нас е да знаем, че всички часове по образование за ски са завършвали с усмивка. Надявам се тази стратегия да става все по сполучлива и да се уголемява “.

Ваня Кастрева, шеф на РУО София, сподели, че плана е сполучлив и мечтан за децата и за всички работещи в системата на образованието: „ През 2008 година имахме шанса да проправим пътя на този спорт включвайки 22 столични учебни заведения и над 3 хиляди деца. За мен мощните хора споделят и увличат след себе си други. Нашият опит в работата с БФСки и Министерството на младежта и спорта последователно бяха включени други райони. За София останаха 5 учебни заведения с над 1000 деца, само че в последна сметка от тези 30 хиляди подготвени деца половината са в София. Участието в този спорт е една огромна страст и извънредно влияние върху децата ни, тъй като се отразява на тяхното здраве и образование, образува отношение към спорта и към планината и основава доста умения да работят в екип и да знаят цента на успеха. Мечата ми е на последваща олимпиада да има участник от плана “.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР