Най-слабо изразено е поскъпването на хляба от всички други храни.

...
Най-слабо изразено е поскъпването на хляба от всички други храни.
Коментари Харесай

Мариана Кукушева: Най-слабо изразено е поскъпването на хляба

Най-слабо изразено е повишаването на хляба от всички други храни. Цената на хляба в Европа се повиши два пъти. При нас доставната цена на хляба е покачена единствено в границите на 35%. Това сподели ръководителят на Националния съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева в предаването „ Деня стартира с Георги Любенов “ по Българска национална телевизия.

Тя уточни, че сега пет-шест хлебозавода са прекратили работа поради цената на електрическата енергия. „ Цената на суровината продължава да пораства на интернационалните тържища, тя не зависи от вътрешния пазар. Когато петролът се повишава, както има наклонност на интернационалната борса, и при нас има повишаване на цената на превоза. Още едно перо, което не можем да спестим. В момента хлебопроизводителите се пробват да удържат и да поемат за своя сметка това нарастване. Всеки самичък за себе си взема решение докога това може да се случва. Не сме оптимисти обаче “, съобщи тя.

По думите й сега пазарът е толкоз стагниран, че не би търпял неприятно качество на хляба. „ За страдание имаме сив бранш, който се промъква сред капките. Този сив бранш главно участва в дребните търговски обекти и в дребните обитаеми места “, съобщи Кукушева.

Потребителите би трябвало да бъдат подкрепени от страната посредством понижаване на Данък добавена стойност за главните хранителни артикули, счита Мариана Кукушева.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР