Най-скъпо са платили за своите гласове ДПС – 7.46 лв.

...
Най-скъпо са платили за своите гласове ДПС – 7.46 лв.
Коментари Харесай

Формулата за влизане в парламента: Медии и доброволци

Най-скъпо са платили за своите гласове Движение за права и свободи – 7.46 лева на глас (при 4.67 лева на изборите през 2014 г.), освен това за по-лош резултат.

© Анелия Николова Още по тематиката
За партиите държавната дотация е ключът към Народното събрание

Тези средства образуват общо 90% от заявените суми, изхарчени от партиите в последната предизборна акция
15 юни 2017
Парламентът отхвърли на първо четене плана на ГЕРБ за мажоритарни избори
15 юни 2017 На последните избори най-евтин е бил патриотичният избор - 1.01 лева за глас.Медиите остават преобладаващият и желан информационен канал за предизборните прояви на партиите и обединенията, до момента в който други форми за постигане до евентуалните гласоподаватели като всеобщи прояви и пропаганда от ден на ден губят тежест. Това демонстрират данните на Сметната палата от докладите за средствата, които политическите обединения са изразходвали по време на акциите си за парламентарните избори на 26 март 2017 година Те са систематизирани от Института за развиване на обществената среда.
Повече от половината от всички разноски в акцията са за медийни услуги - към 55%, или близо 5.6 млн. лева, като в тях са включени и получените от държавния бюджет медийни пакети. Приблизително същият е разходният дял по това перо и на предходните парламентарни избори. На второ място, само че с доста по-малък дял - към 20%, са разноските за образуване на всеобщи прояви и за пропагандни материали – малко над 2 млн. лева Тук обаче се вижда спад спрямо 2014 година по повод и на цената (3.7 млн. лв. през 2014 г.) и на относителния дял (29 % през 2014 г.). Доброволчески труд и малко социология

Политическите субекти също по този начин не отделят съвсем никакви средства за наетите в акцията лица – сумите, изхарчени за техни хонорари и осигуровки на последните избори, възлизат на едвам 9 хиляди лева, или под 0.1% от общото финансиране. През акцията за парламентарни избори 2014 година този вид разноски са възлизали на 39 хиляди лева Сега съвсем цялата сума е отделена от щаба на Българска социалистическа партия (8 хиляди лева.). Така се оказва, че главната движеща мощ в тази акция са доброволците.
На консултантски услуги и социологически изследвания са разчитали от щабовете на ГЕРБ, " Реформаторски блок - Глас национален ", " Движение Да, България ", " Нова република " и " Воля ". Въпреки това обаче като че ли тези услуги не са на особена респект, защото разноските за тях са едвам 0.8% от общите. През 2014 година те са били малко над 1.1%.
Онлайн медиите - все по-предпочитаниПартиите и обединенията са вложили най-сериозни суми в частните малките екрани – съвсем 2.3 млн. лв., или 41% от всички средства, изхарчени за медийни услуги, само че това съответствие е по-ниско спрямо направените през 2014 година разноски за частни малките екрани: тогава те са били 3.1 млн. лева, или 49%. Разликата е преляла към онлайн издания – 1.4 млн. лева, или една четвърт от разноските за медии. Това перо бележи забележителен растеж както в безспорна стойност, по този начин и като условен дял от разноските за медии, като на изборите през 2014 година разноските за онлайн медии са били към 14% от всички.
Най-много средства за медии са изразходвали от ГЕРБ – съвсем 1.5 млн. лв., следвани от " Реформаторски блок - Глас национален " – малко над 1 млн. лв., и " Българска социалистическа партия за България " – над 900 хиляди лв..
И трите обединения са разчитали най-вече на отразяване в частните малките екрани, до момента в който Движение за права и свободи и " Воля " са залагали в най-голяма степен на акция в онлайн медиите. Най-много средства за печатни медии пък са похарчили Българска социалистическа партия - над 300 хиляди лева, като, за съпоставяне, при ГЕРБ това перо е едвам 50 хиляди лв.. Колко коства един гласЗа да доближат гласоподавателите си и да ги убедят в нуждата да влязат в Народното събрание, политическите субекти са разходвали малко над 10 млн. лв.. Най-скъпо са платили за своите гласове от Движение за права и свободи – 7.46 лева на глас (при 4.67 лева за глас на парламентарни избори 2014 г.), освен това за по-лош резултат. Българска социалистическа партия бележи съвсем тройно намаляване в цената на гласа на тези избори – 1.30 лева ГЕРБ са достигнали цена от 2.02 лева на глас - малко под цената от предишните избори.
Патриотичният избор за сегашния парламент е бил най-евтин - 1.01 лева за глас.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР