Най-скъпият артефакт обаче се оказва на цена 270 лв. и

...
Най-скъпият артефакт обаче се оказва на цена 270 лв. и
Коментари Харесай

Оправдаха Индиана Джоунс от Обзор, който държал 344 културни ценности

Най-скъпият артефакт обаче се оказва на цена 270 лева и съставлява – тетрадрахма

Оправдаха уредника на музея в Обзор, който се оказа почитател на измисления професор по археология Индиана Джоунс. Илия Дочков, който по подигравка на ориста е със същите букви като героя от приключенската поредност, бе упрекнат, че укривал културни полезности в частния си музей, който е разположен на цялостен етаж от къщата му в града.

Противозаконно той държал 344 броя археологически обекта, представляващи културни полезности. Престъплението е осъществено в интервала от 3.10.2019 година до 12.08.2020 година То е квалифицирано по чл.278, ал.6 от Наказателен кодекс.

По време на следствието е открито, че посочените археологически обекти са се намирали в Историко-етнографски комплекс-Обзор. Те са открити след осъществено претършуване в комплекса. Сред откритите обекти са 144 монети, които са с друга форма и величина. Различни фрагменти от керамика, стъкло, варовик и глина, печати, амфори, обеци, халки, строителни принадлежности, съдове и други

Най-скъпият артефакт обаче се оказва на цена 270 лева и съставлява – тетрадрахма. Александров вид. Лице: Глава на Александър Велики с диадема и рог на Амон надясно. Опако: Атина Никефорос с шлем и копие, седнала наляво, подпряна на щит. В лявото поле – монограм и знак – осемлъчева звезда. Фрагмент от мраморна триизмерна статуя – глава на овен. Запазено е руното, очите, част от муцуната и врат е оценен на 150 лева. 

Сервиз за чай от бял метал е оценен на 200 лева. Състои се от 6 бр. полусферични чаши с 1 ръкохватка и конусовидно столче. 6 бр. кръгли чинийки и 6 броя лъжички. 1 бр. 19 чайник с капаче съд сверично тяло и конусовидно столче и цилиндрична шийка, една ръкохватка и чучур с оребрена повърхнина. 1 бр. каничка за мляко с сходна форма и похлупак и равен чучур и оребрена ръкохватка. Захарница с сходна форма и две оребрени ръкохватка. Украсата е от ориенталски орнаменти – растителни, животитски и архитектурна орнаментика.

По-голямата част от полезностите обаче нямат огромна стойност и съставляват бронзови монети, оценени сред 2 и 20 лева.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР