Най-скъпите основни продукти за трапезата пазаруват в област Велико Търново.

...
Най-скъпите основни продукти за трапезата пазаруват в област Велико Търново.
Коментари Харесай

В този български град храната е най-скъпа

Най-скъпите съществени артикули за трапезата пазарят в област Велико Търново. Това демонстрира разбора на цените на едро по райони, изработен от Държавната комисия по стоковите тържища и борсите (ДКСБТ),

В старопрестолния град и градовете край него е най-неизгодно да напазарувате кашкавал „ Витоша”, краве сирене или кайма, излиза наяве от оповестената на уеб страницата на ведомството информация. Поне 14,36 лв. за кг, освен това при цени на едро, които са по-ниски от тези в магазините, коства кашкавалът във Велико Търново.

В същото време в София цената на същия артикул стартира от 8,95 лв. за кг, а в област Добрич от 9,57 лв. за кг. Всъщност, във всички области в страната цената на кашкавала на едро е най-малко 2 лв. по-евтина с изключени на Хасково, където млечното произведение се търгува против най-малко 13,50 лв. за кг на едро.

В района на Велико Търново най-скъпо излиза да се купи и краве сирене. То се продава против минимална цена от 9,20 лв. за кг на едро. В София да вземем за пример същият артикул се търгува в диапазона от 5 лв. до близо 10 лв. за кг съгласно марката на сиренето.

В Добрич цената на сиренето е съвсем два пъти по-ниска от тази във Велико Търново, като продуктът се предлага на цени от 4,47 лева./кг до 4,65 лева./кг на едро.

Цените на кравето сирене в цялата страна са най-малко лев-два по-ниски спрямо тези във Велико Търново, като втори район в класацията по скъпотия за този артикул е област Сливен, в която млечното произведение се търгува на едро в диапазона от 7,30 лв. до 8,50 лв..

Каймата, примес от телешко и свинско месо, също е най-скъпа в област Велико Търново, демонстрират данните на ДКСБТ. Цената на кг смляно месо на едро в района е 7,80 лв.. В област Добрич цената на същия артикул е двойно по-ниска - 3,84 лева./кг.

Във Варна смесената кайма на едро се търгува от 3,90 лв. за кг до 6 лв. за същото количество. Като още веднъж продуктът в цялата страна е приблизително лев-два по-евтин спрямо цените, при които се предлага във Велико Търново.

Захарта се предлага най-скъпо в област Бургас, като цената є там доближава на едро 1,75 лв. за кг. Втори в самобитната ранглиста по скъпотия за този артикул е още веднъж Велико Търново с 1,55 лева./кг. Най-евтино се предлага сладкият артикул в областите Добрич и Пловдив - против 1,15 лева./кг. на едро.

Най-скъп е зрелият боб в област София - 4,90 лева./кг, следван още веднъж от район Търново - 4,70 лева./кг. Най-евтино се търгува продуктът в Сливен - против 1,93 лева./кг.

Най-скъпо ориз се продава в Бургас, а най-евтино в Сливен, демонстрират данните на ДКСБТ. Според разбора минимум заплащат за брашно в Стара Загора, Плевен и Добрич, а най-вече в София и Бургас.

В средата на октомври
Лютеницата става все по-неизгодна
Расте цената на аления пипер и доматите



Все по-неизгодна става изработката на обичаната на всички българи зимнина - лютеницата. Това демонстрират данните на придвижването на цените на едро на главните хранителни артикули на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите.

През последната седмица главните съставки на обичайния артикул нарастват. С 11,7 на 100 по-скъпо към този момент се търгува на едро аленият пипер, като цената му доближава 1,43 лв. на кг. И полските, и оранжерийните домати също нарастват, първите с 4,4 на 100 до 1,27 лв. за кг, а вторите с 6,6% до 2,26 лв. за кг.

При рецепта за лютеница, която включва 10 кг червени чушки, 4 кг патладжан, 7 кг домати, чаена чаша олио, 3 супени лъжици сол, черен пипер, захар и кимион на усет от сместа излизат към 12-15 дребни бурканчета.

При изчисление цените на всички артикули за цялата примес излиза, че едно бурканче от зимнината ще ви излезе сред 2 и 2,40 лв., съгласно това какъв брой зимнина съумеете да произведете, в коя област на страната се намирате, без да пресмятате разноските за сила и при изискване, че съумеете да се снабдите с нужните артикули при цени на едро.

Справка за цените на същите артикули, нужни за изработка на лютеница преди година обаче демонстрират, че все още зимнината излиза една концепция по-евтино в съпоставяне със същия интервал на 2019 година

В средата на октомври на едро аленият пипер се е търгувал при цени от 1,55 лв. за кг на едро. А доматите при цени от 1,22 до 1,45 лв. за кг.

Така или другояче, в случай че не сте се сдобили към този момент с обичаната зимнина, не отлагайте изработката є, защото цените на нужните за това артикули оттук нататък единствено ще порастват, поучават специалистите.

Само за седмица
С 25% повече плащаме за краставиците от полето
Търгуват се по 1,38 лева./кг



С 25 на 100 са поскъпнали краставиците единствено за седмица, демонстрират данните на Държавната комисия по стоковите тържища и борси.

Най-много през миналата седмица са поскъпнали краставиците, брани на полето, демонстрират данните на ДКСБТ. С съвсем 25 на 100 се е повишила цената им на едро за последната седмица и зеленчукът към този момент се търгува против 1,38 лв. за кг.

Оранжерийните краставици са поскъпнали с под 10 на 100, само че въпреки всичко се търгуват с 10 стотинки повече на кг - против 1,48 лева Сред другите артикули, които покачват цената си за последните 7 дни са домати, червен пипер, картофи, лук, моркови, зеле, грозде, банани, трайните салами, олио и краве сирене.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР