Най-скъпата покупка в историята на Барселона и втората най-скъпа покупка

...
Най-скъпата покупка в историята на Барселона и втората най-скъпа покупка
Коментари Харесай

Въпросителните около огромното разочарование Коутиньо остават

Най-скъпата покупка в историята на Барселона и втората най-скъпа покупка изобщо в историята на футбола напуща „ Камп Ноу” през задния вход. Филипе Коутиньо, който дойде да бъде наследникът на Андрес Иниеста, си потегля безславно след едвам година и половина, без даже да се е доближил и до сянката на именития полузащитник от Ла Манча.

Високорисковата игра на домино след шокиращия трансфер на Неймар в Пари Сен Жермен накара ръководителите на Барса да се извърнат към Коутиньо. И, най-малко на пръв взор, с цялостно право, колкото и цената му да повдигаше някои въпросителни: той правеше възторг с екипа на Ливърпул в Премиър Лийг, беше съществена фигура в бразилския народен тим дружно с Ней и към този момент бе оставил хубави мемоари от минаването си като юноша през Ла Лига с интервала си чартърен при Маурисио Почетино в Еспаньол.

Коутиньо обаче в никакъв случай не съумя да се и приближи до оправдаването на упованията, при все това стана най-скъпата покупка в историята на клуба против 160 млн. евро. Не единствено че не съумя да запълни оставената от Иниеста пропаст в центъра на терена, а в края на предишния сезон изгуби и борбата за титулярно място в офанзивата с Усман Дембеле – другия още подозрителен мегатрансфер след мъчителната разлъка с Неймар.





Бившият ас на Ливърпул стана жертва в новия си тим на своя интровертен темперамент (изглежда в плен на меланхолията и на, и отвън терена) и на свещената взаимовръзка сред Жорди Алба и водача на отбора Лионел Меси. Не е елементарно да маневрираш по левия фланг на „ блаугранас”, тъй като бекът се нуждае от свободни коридори, в които да бяга и да получава извеждащите пасове на аржентинската „ десетка”. Като халф нямаше издръжливостта и дисциплината за преходите от офанзива към отбрана, пословични за Иниеста, а като нападател единствената свободна роля е непокътната по закон за Меси. И по този начин Коутиньо остана в ничия земя на терена, като му липсваше характерът и нужните умения, с цел да обърне нещата.

Той не си откри мястото и въобще в града – стана жертва на влизане с щурм в дома му и още при самото му идване колата му бе вдигната от паяк при визитата му на популярната Саграда Фамилия. А когато прекъсна и връзката му с гола (21 в 75 мача от януари м.г. насам), като че ли бе дефинитивно наказан.

Коутиньо пристигна в Барса измежду сезон 2017/18 и, без право на присъединяване в Шампионската лига, видя извън хекатомбата в Рим. Публиката го отдели при соченето с пръст на виновниците за краха против Рома, като очакваше резултатите от идването му във втория сезон. Те обаче по този начин и не пристигнаха, най-малко не и с предстоящата периодичност на фона на голямата му цена. „ Камп Ноу” най-после изгуби изцяло самообладание по отношение на него и го включи в клуба на освирканите всеобщо от последователите играчи на „ блаугранас”. За да бъде всичко напълно мъчително, това се случи тъкмо против някогашния му отбор Ливърпул тази пролет в първата полуфинална среща от Шампионската лига. Дори и гневната реакция на Меси към публиката не съумя да спре приключването на кръвта.



Провалът на Коутиньо, несъмнено, не е плод на липса на дадени му благоприятни условия за изява. Откакто пристигна в тима, той е изпреварван по брой изиграни мачове единствено от Алба и Иван Ракитич, освен това единствено тъй като те, за разлика от него, играха в пролетните стадии на ШЛ в 2017/18. В този интервал бразилецът е и трети голмайстор на отбора (21), изоставайки единствено от водачите на офанзивата Меси (71) и Луис Суарес (40). Това не беше задоволително да го избави от гнева на публиката, на която той постоянно е изглеждал ядосан на целия свят и играещ принудително.

Прекрасните му персонални връзки със Суарес отвън терена и опитите на Меси да го приобщи към своята групичка в съблекалнята не съумяха да спрат свободното проваляне на кариоката. Сега, след напускането му, от неговото обграждане настояват, че е надълбоко отчаян от Барса. Същото евентуално е възприятието и от противоположната страна.

Финансовите последици от бедствената интервенция по привличането на Коутиньо занапред ще се видят с времето. Ако той направи добър сезон в Байерн (Мюнхен), може да вдигне още веднъж цената си и Барселона най-накрая да успее най-малко да се приближи до изтребване на дадените досега на Ливърпул 135 млн. от вероятните 160 млн. евро.



Коутиньо не искаше едно: да помогне със заминаването си на президента на „ блаугранас” Джосеп Мария Бартомеу да си върне Неймар. Бъдещият състезател на Байерн мощно интересуваше Пари Сен Жермен, откъдето бяха подготвени да го одобряват като част от договорката за неговия другар и съотечественик, но самият Коу сподели твърдо „ не”.

Изправен пред избора да играе в Бундеслигата или в Лига 1, той имаше цялостна изясненост какво да предприеме. Бавария е отлично място за лизане на рани и стъпване назад на краката си, както може да удостовери и преживелият сходна орис в Реал Мадрид Хамес Родригес. На „ Алианц Арена” Коутиньо има всички условия да размени легендите Франк Рибери и Ариен Робен, а Барса си икономисва годишната му заплата от 13 млн. евро нето плюс взима наем от 8,5 млн. евро, тъй че може би всички страни ще са удовлетворени от това решение.



Друг е въпросът, че Вълшебника ще би трябвало още веднъж да откри магическата си пръчка, с цел да накара Байерн следващата година да заплати уговорената голяма трансферна сума от 120 млн. евро. Нещо неособено евентуално поради след случилото се с Хамес и от дълго време известния интерес към Лерой Сане от Манчестър Сити, поотложил се поради тежката му коленна травма.

Бъдещето явно продължава да крие куп незнайни към Коутиньо, само че едно е несъмнено: той получи късмет да отмие най-малко част от покрилия го в последните 18 кошмарни месеца позор.
По материали на испанската преса
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР