Най-силно пострадалите от пороите и наводнения райони бавно се възстановяват.В

...
Най-силно пострадалите от пороите и наводнения райони бавно се възстановяват.В
Коментари Харесай

Най-пострадалите от пороите райони се възстановяват

Най-силно потърпевшите от пороите и наводнения региони постепенно се възвръщат.

В Роман шест екипа на пожарната работят непрекъснато и към този момент са отводнени 70 къщи. В Етрополе бедственото състояние беше анулирано, а в Смолянско се активизираха свлачища.

При трагичен случай в Роман почина мъж , който е отводнявал дома си самичък. Строителят Трифон взема решение да се оправи с избилата подпочвена вода в мазето на дома си. Имал електрическа помпа и дружно с 9-годишната си щерка решили да отводняват мазето.
След наводнението: Жителите на Роман прекараха безсънна нощ (ОБЗОР КЪМ 12 ч.) За няколко часа в община Етрополе са се излели над 130 литра на квадратен метър
„ Помпата е била във вода, той е отишъл да види за какво не работи, бил с дъщерята и й споделил да пуска и стопира тока”, споделя Димитринка.

Лошото станало за секунди. „ Сигурно като се е напълнила с вода, водата е заляла помпата, при включването й той умира на място. От токов удар умрял, няма виновни”, уточни Стоян Михалков, родственик на умрелия.

В тази част на града електричеството не е спирано, защото не е имало наводняване.

Помощи

Квартал " Карашки " е измежду най-бедните в Роман. Цветана, която е с болна щерка, не знае по какъв начин ще живее отсега нататък. Изхвърлили са всичко - печка, пералня.

Днес комисия от Общината направи първичен оглед в подгизналите домове. Николинка Кътовска, която е специалист от общината уточни, че няма съществено потърпевши здания, които да се нуждаят от градивни промени.

От позиция на потърпевшите обаче вредите са съществени. Дали уредите работят, ще стане ясно след няколко дни, когато изсъхнат, само че стопаните не са обнадеждени. Най-нуждаещите се ще получат първоначално еднократна обществена помощ от 375 лв..

В Етрополе

Бедственото състояние в община Етрополе беше анулирано , само че занапред пред жителите му следва доста работа. Мазетата на доста от къщите са били под вода и в този момент всичко, което е било съхранявано вътре, е потънало в тиня.
Отмениха бедственото състояние в Етрополе Нивото на река Малък Искър и водата в язовира спада
Водите на река Малък Искър и локалния язовир към момента са високи, само че спадат. Без питейна вода остават жителите на две села , поради пресечен тръбопровод. До премахване на повредата, хората ще бъдат снабдявани от водоноска.

Имотите на над 30 фамилии в село Лъга са наводнени. Въпреки че бедственото състояние беше анулирано от спешния щаб ще продължат да наблюдават метеорологичната конюнктура.

Свлачища в Смолянско

В Смолянско борбата по отстраняването на вредите продължава трети ден. Пороят засилва свлачища по пътищата.

И през днешния ден продължи обрушването на скали по пътя за Забърдо и Чудните мостове, където са се задействали три огромни срутища. В разчистването се включиха даже водачи от изчакващите коли.

Описването на вредите от пороя в Смолянско ще стартира от понеделник, а хората всеобщо се замислят към този момент да застраховат имуществото си.

В Чепеларе и тази заран река Чая продължи да тече бурна.
Пороен дъжд трансформира крайбрежната улица в Ахтопол в река Канализацията на улицата не се оправи с изобилния дъжд
Още през 2000 година е подписан контракт с АПИ за създаване на обходен път на Чепеларе, в чийто регион попада и потърпевшата улица.

" АПИ имат подготвеност да започват построяването на обходния път, просто ние би трябвало да намерим тези 500 хиляди ", изясни кметът на Чепеларе Славка Чакърова.

Решение от финансовото министерство към този момент няма.

Времето

До края на деня е в действие жълт код - в Централна Северна и в Североизточна България за дъжд до 20-25 л/кв. м, като тук-там не са изключени и до 50 литра. В останалите области предизвестията са за мощен северозападен вятър. От на следващия ден времето внезапно се успокоява. Синоптиците дават обещание слънце.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР