Най-силният лидер в арабския свят е не саудитският принц Мохамед

...
Най-силният лидер в арабския свят е не саудитският принц Мохамед
Коментари Харесай

Седем малки емирства печелят арабската битка за влияние върху САЩ

Най-силният водач в арабския свят е не саудитският принц Мохамед бин Салман, а престолонаследникът на Абу Даби Мохамед бин Зайед. Обединените арабски емирства, в които той е най-влиятелният човек, доста усилиха опциите си, като вървяха по пътя на Съединените щати. Днес той все по постоянно има личен, нападателен дневен ред, който, наподобява, следва президентът Доналд Тръмп.

Така стартира материал в американския вестник " Ню Йорк таймс ", отдаден на Мохамед бин Зайед Ал Нахян. Изданието споделя за времето, когато младият (тогава 29-годишен) принц отишъл във Вашингтон, с цел да подписа покупко-продажби за американски оръжия, а в търсене на сговорчиви съдружници в Персийския залив Пентагонът го разпознал като " обещаваш сътрудник ".

" Любимият наследник на полуграмотния бедуин, основал Обединените арабски емирства, принц Мохамед бе сериозен, подготвен от Англия водач на хеликоптер, убедил татко си да трансферира 4 милиарда $ в хазната на Съединени американски щати, с цел да помогне да се заплати за войната в Ирак през 1991 година, " изяснява вестникът.

Тогавашният помощник-държавен секретар е представен Ричард Кларк е представен с думите, че младият принц в никакъв случай няма да стане " агресор ", а ОАЕ са " мощ на мира ". Трийсет години по-късно 58-годишният принц, на процедура ръководещ емирствата, е измежду най-влиятелните гласове във Вашингтон, въпреки да е " съвсем чужд на американската аудитория ", а страната му да има " по-малко жители от Роуд Айлънд ", най-малкият щат в Съединени американски щати с 1.057 млн. поданици (в страната прочее живеят над 9 млн. души, само че по-голямата част са единствено трудови мигранти). Възможно е обаче да е най-богатият човек в света - в суверенни фондове под негов надзор са 1.3 трлн. $. Армията му сега е най-мощната в арабския свят, способна да прави интервенции надалеч оттатък границите на емирствата, продължава вестникът.

Днес съдружникът на Съединени американски щати от ден на ден гледа към личния си дневен ред, а специфичните му сили са дейни в Йемен (където ОАЕ задълбочиха филантропичната криза), Либия, Сомалия и Северен Синай в Египет, оказа помощ на " протеже " да пристигна на власт в Саудитска Арабия и от време на време приема курс в прорез с американската политика.

Според " Ню Йорк таймс " обаче " въздействието му във Вашингтон наподобява по-силно от всеки път ", откогато Тръмп е в Белия дом. Президентът постоянно приема възгледите му за Катар, Либия и Саудитска Арабия, даже в несъгласие със препоръки на екипа му. Тръмп работи и против двете " обсесии " (думата е на западни дипломати) на Мохамед бин Зайед - Иран и " Мюсюлмански братя ". Емирът е съумял да си проправи път във вътрешния кръг на Тръмп, срещал се е в преходния интервал с неговия шурей Джаред Къшнър и е опитвал да посредничи за договаряния сред администрацията на президента и Русия, въвличайки негови чиновници в " съветското следствие " - факт, който го държи надалеч от Съединени американски щати цели две години.

Проблемът, считат критиците на Мохамед бин Зайед, е, че той подклажда пламъците на напрежението в Близкия изток. " Създадохме дребен Франкенщайн, " споделя някогашният чиновник на Държавния департамент Тамара Кофман Уитс.

Различен

Емирът се отличава от едрите, прекомерно обстоятелствени и каращи хората да чакат арабски монарси, защото е тъкмо противоположното - във форма и в никакъв случай не закъснява за срещи, американски представители постоянно го разказват като непретенциозен.

Често развежда посетители с хеликоптер над Дубай и Абу Даби. В последния град, столицата на ОАЕ, под негов контрол процъфтява строителство на изкуствени острови. Амбицията е да се основат локален вид на " Уолстрийт ", кампус на Нюйоркския университет и здания на европейски музеи.

Една трета от министрите му са дами. В ОАЕ има християнски, индуистки и сикски храмове, емирствата бяха и хазаин на първото посещаване на папа в Залива.

Самият Мохамед бин Зайед споделя, че е бил член на " Мюсюлмански братя ", само че през днешния ден има вяра, че " тези момчета имат дневен ред " и се тормози от привлекателността на ислямистката политика за жителите, по тази причина, съгласно дипломати, представени от изданието, той от дълго време твърди, че арабският свят не е подготвен за народна власт - ислямисти ще завоюват всички избори. " Близкият изток не е Калифорния, " е споделил Мохамед бин Зайед на американски представители през 2007 година " Във всяка мюсюлманска страна ще видите същия резултат. "

Фотогалерия: Как Абу Даби за пръв път посрещна папа >

Разломът

Съвети на американски военни разрешават на Бин Зайед да сътвори " локална " военна промишленост. Принцът счита Израел за съдружник против Иран и " Мюсюлмански братя " и " за мнозина във Вашингтон принц Мохамед бе станал най-хубавият другар на Америка в района, " продължава изданието. " Ню Йорк таймс " цитира помощници в Белия дом, съгласно които известно време предшественикът на Тръмп, Барак Обама, по-често е търсил контакт по телефона с принца, в сравнение с с който и да било от другите водачи.

" Но Арабската пролет застана сред тях, " дружно с тайните договаряния на администрацията на Обама с Иран. Анализатор с контакти в политическия хайлайф на страната изяснява, че след Арабската пролет принц Мохамед е гледал на ОАЕ като на единствената арабска страна, останала на краката си, със устойчиво държавно управление, функционираща стопанска система, способна войска и " умерена идеология ".

Сред решенията на принца са погромът против дисидентите, арести на деятели с петиция за демократични промени (подписана от 132-ма души) и офанзива против десетки симпатизанти на " Мюсюлмански братя ". Милиони долари са изхарчени за акция за въздействие върху Съединените щати. Компания, обвързвана с създателя на известната в миналото като " Блекуотър " частна военна компания, е наета от принца, с цел да бъде основана " загадка войска " от колубмийски и южноамерикански наемници.

Нова политика

В Египет престолонаследникът застава зад решението на военните да завземат властта през 2013 година В Сомалия изпраща войски против пирати и екстремисти, към Аденския залив пък съцдава пристанища и военни бази. В Либия въоръжава бунтовническия пълководец Халифа Хафтар. Пилоти от ОАЕ правят въздушни удари против Триполи, където е приетото от Организация на обединените нации държавно управление на страната.

Според някогашен дипломат на Съединени американски щати в страната в миналото принцът е чакал " зелена светлина " от Съединени американски щати. " Вече не желае позволение. "

During a meeting today with Abdul Fattah al-Burhan, head of Sudan’s Transitional Military Council, Mohamed bin Zayed affirmed the UAE’s support in preserving Sudan`s security and stability. pic.twitter.com/3BCFHpt8dw
— محمد بن زايد (@MohamedBinZayed) May 26, 2019

В Саудитска Арабия Мохамед бин Зайед се меси в междуособиците за заместничество на трона и води акция от името на Мохамед бин Салман (издигнат от татко си за престолонаследник през 2017 г.), с цел да няма късмет него зложелател, продължава " Ню Йорк таймс " (вестникът има поради Мохамед бин Найеф, който заемаше тази позиция в продължение на над 2 години от 2015 г.). Събеседници на изданието изясняват, че въпреки спорът в Йемен (започнат от двамата престолонаследници) и разривът с Катар постоянно да се показват като " водени от Саудитска Арабия ", точно Мохамед бин Зайед е първият, опитал да ги продаде " на Вашингтон.

Към края на 2015 година, споделят дипломати, принцът към този момент приказва за ролята на ОАЕ и новото саудитско управление в ново съглашение с палестинците, само че за задачата чака нова администрация в Съединени американски щати. По-късно ненадейно се отхвърля от обяд в Белия дом, на който е поканен от Обама през декември 2016 година, с цел да се срещне персонално със зетя на Тръмп Джаред Къшнър ( " проектант " на договорката за Близкия изток) и други съветници на определения за президент в Ню Йорк.

" Мисли, че е Макиавели, само че е като Мусолини "

По-късно, малко преди началото на мандата на Тръмп, е и уредената от принца среща на създателя на " Блекуотър " Ерик Принс, представлявал президента съгласно " Вашингтон пост ", и руснака Кирил Дмитриев, предприемач от обркъжението на Путин.

Въпреки " съветското " и други следствия (например за кибершпионаж против американски жители, осъществяван от ОАЕ) няма вреди за принца в ухажването му на американската администрация. " За две години и половина от първата среща с Къшнър принц Мохамед е получил съвсем всичко, което е изискал от Белия дом. "

Същевременно интервенциите му в Близкия изток не оказват помощ доста на района - Египет остава стопански подвластен от Абу Даби и Рияд, политиките на Катар не се трансформират макар изолацията, в Либия Хафтар не реализира сериозен прогрес, случката в Африканския рог провокира противници като Турция и Катар да се надпреварват за въздействие. Войната в Йемен има ужасяващи последствия с доста цивилни жертви, а в Саудитска Арабия " протежето " му Мохамед бин Салман е поръчал убийството на журналиста Джамал Хашокжи съгласно американското разузнаване и това злепостави принца от ОАЕ, написа " Ню Йорк таймс ".

Според Брус Рийдъл от института " Брукингс ", преди този момент работил за Централно разузнавателно управление на САЩ, принц Мохамед " мисли, че е Макиавели, само че работи повече като Мусолини ". Не всички споделят това мнение - някогашният министър на защитата Джеймс Матис неотдавна похвали ОАЕ за решението тази година да е " година на толерантността ". " Не зная друга страна " да има такава, сподели той по време на лекция в Абу Даби. " Вие сте за образец. "

Повече за въздействието на Мохамед бин Зайен на Балканите четете тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР