Най-сигурният начин, за да не бъде гласът ви зачетен като

...
Най-сигурният начин, за да не бъде гласът ви зачетен като
Коментари Харесай

ЦИК уверява: Най-сигурно е машинното гласуване

Най-сигурният метод, с цел да не бъде гласът ви зачетен като недействителен на идните локални избори, е гласуването с машинна бюлетина.  Това увери в отговор на въпрос на News.bg заместник-председателят на Централната изборна комисия и представител на ЦИК Росица Матева.

" Да, машинните бюлетини не могат да бъдат недействителни , стига, несъмнено, да бъде ясно изписан вота на гласоподавателя. Защото, знаете, тогава (на изборите през април - бел.ред.) имаше малко случаи, когато имаше къси изрезки, когато не се виждаше вотът на гласоподавателя ", съобщи Матева.

Тя даде и съвет по какъв начин да не става машинна бюлетина невалидна - да се изчака до края на процеса. " Изключително значимо е гласоподавателите да схванат, че бюлетините се отпечатват най-после, откакто се натисне бутонът " Гласуване ". Машинните бюлетини излизат една след друга, поредно, не би трябвало да ги дърпат и би трябвало да изчакат машинния сигнал. "

Като цяло за провеждането на разбъркан тип гласоподаване, каквото е планувано съгласно Избирателния кодекс все още, са нужни , а хартиените бюлетини ще бъдат в тираж " към 20 милиона ".

С най-вече на брой бюлетини ще се гласоподава в Столична община , където се застъпват избори за кмет, за общински съветници, за кмет на регион, както и за подобен на обитаемо място (в случая на градове, намиращи се в покрайнините на София, само че попадащи в Столична община - бел.ред.). Именно в София е и най-дългата бюлетина, като на второ място след столичния град е Варна.

Росица Матева също по този начин показва метода на гласоподаване с машини, както и сподели мостри на хартиени бюлетини. Най-дълги надлежно са тези за общински съветници в София и Варна - към 60 сантиметра, като при тях широчината също е най-голяма. Следват тези за кмет на община, а на трето място са тези за кмет на кметство.

Урните пък ще бъдат два типа, аналогично на изборите за парламент на 4 април - в едната ще се пускат единствено хартиените бюлетини, а в другата - машинните.
 Утвърдиха методиката за засвидетелствуване на сходство на машините за локалния избор
Утвърдиха методиката за засвидетелствуване на сходство на машините за локалния избор

Всяка стъпка от процеса ще бъде оповестена на уеб страницата на МЕУ
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР