Най-щастливите нации в света могат да ни предадат един или

...
Най-щастливите нации в света могат да ни предадат един или
Коментари Харесай

Хюга, люка или защо скандинавците се справят толкова добре със самоизолацията и коронавируса

Най-щастливите народи в света могат да ни предадат един или два урока по справяне с изолацията и ковид. Все отново точно скандинавците са измисли термини като "хюга " и "люка " и от тях можем да научим доста за това по какъв начин да се радваме на дребните неща и да си сътворяваме щастливи мемоари в границите на дома . А в Копенхаген се намира и Института за проучване на щастието, което също е показателно за това какъв брой съществено одобряват щастието и уюта си тези хора.

Финландците са измислили и един различен термин - "Pantsdrunk ", който е британският вид на финското "kalsarikanni ". Терминът безусловно значи да пиете сами у дома по долни дрехи. Няма по какъв начин да не им го признаем на финландците - измислили са го отлично! Но в този момент няма да приказваме за него, в случай че ви е забавно, можете да прочете повече тук финландската загадка на щастието и пиенето по долни дрехи в леглото.

Докато хората по света се борят с последствията от самоизолирането и карантината и споделят, че това е тежко прекарване, 21-годишната шведка Кася не се тормози от времето, което прекарва сама.

"Ние сме специалисти в това да си стоим у дома и не сме толкоз обществени като хората в другите страни, тъй че този интервал е много по-лесен за нас ", споделя тя. "Подреждам си дрешника, работя и чета много. "

 уют жена Istock

В повече от половината шведски семейства живее единствено по един човек. Това е по този начин, тъй като междинната възраст, ан която децата се изнасят от родния дом е 18-19 години, до момента в който за останалата част от Европа тя е 26 години.

Някои специалисти считат, че този метод на живот може да спомогне за по-слабото разпространяване на ковид. В актуалните горещи точки - Италия и Испания, е доста по-обичайно в един дом на живеят дружно по няколко генерации.

"Нормално е разпространяването да става по-бързо и по-мащабно, когато в едно домакинство живеят повече хора ", споделя Бьорн Олсен, професор по инфекциозни заболявания към университета Упсала. "Тук имаме доста хора, които живеят сами, а това би могло да ограничи доста болестта. "

В скандинавските страни по този начин или другояче имат по-различен обществен живот. За тях е обикновено и от преди пандемията да не седят близо един до различен на обществени места и в градския превоз, както и да не се заговарят със инцидентно срещнати познати на улицата или в кафенето. За тях това е нормалният темп на живот.

 уют жена Istock

Скандинавците са привикнали "да си остават у дома при най-леката демонстрация на главоболие ". Това е по този начин, тъй като всеки шеф предизвиква чиновниците си да почиват, когато не се усещат добре, с цел да могат да оздравеят по-бързо, а и да не заразяват останалите си сътрудници. Те получават и много солидно обезщетение при болничен з аразлика от останалите страни в Европа. А в България сме привикнали да се вършим на герои и да изкарваме повече заболявания на крайник в офиса.

В актуалната обстановка това значи, че скандинавците с каквито и да било признаци на новия вариант на ковид са се затворили вкъщи и не позволяват даже и най-близките си до тях.

Оказва се още, че повече от две трети от скандинавците нямат никакъв проблем да работят от у дома, а също така разполагат с елементарен достъп до редица онлайн услуги, защото множеството от услугите в тези страни са цифровизирани. Страстта към дигитализацията и към преместването на работата напълно онлайн към този момент демонстрират какъв брой са ефикасни в разгара на пандемията от COVID-19.

 уют жена Istock

Като върли домошари, скандинавците нямат никакъв проблем да поддържат връзка с роднините и приятелите си посредством мобилни приложения. Както към този момент стана ясно, в скандинавските страни е изключение пълнолетни деца да живеят с родителите си, тъй че младежите са привикнали да "виждат " роднините си през Zoom и FaceTime.

Има и още една причина младежите в Скандинавия да постоянно да водят обществен живот повече онлайн, в сравнение с на открито, и това са цените в скандинавските питейни заведения и заведения за хранене. Алкохолът по заведенията във Финландия да вземем за пример е със 72 на 100 по-скъп от междинното равнище в Европа, а в Швеция цените на питиетата са с 50 % по-високи. Излизането вечер "за по пиво " не е толкоз постоянно събитие, колкото е в страни като Франция, Италия или Испания.

Дори Швеция, известна с по-либералния си метод към пандемията от COVID-19, стартира полека-лека да стяга ограниченията. Ресторантите и кафенетата там са отворени, само че от ден на ден се постанова рекомендацията те да преминат единствено на доставки по домовете. Държавата моли всеки, който може да работи от вкъщи си, да го направи. Очевидно в Скандинавия доверието в държавните управления и институциите е голямо. Така да вземем за пример в Стокхолм градският превоз регистрира 50 % спад в пътникопотока, освен това без държавното управление да е налагало строги рестрикции.

Предстои да станем очевидци на това дали по-затвореният метод на живот и по-голямата дисциплинираност, практикувана и преди пандемията, ще оказват помощ на хората в Северна Европа да преодолеят по-бързо и елементарно надвисналата опасност за тяхното здраве.

Още по тематиката:
Не, ти не си слаб човек. Изолацията е тежка Домът не е безвредно място, когато си жертва на домашно принуждение Живот в изолираност: кои са най-нездравословните привички и по какъв начин да ги заобикаляме Онази другата пандемия, за която не обичаме да приказваме Как да не си загубите мозъка по време на живот в изолираност
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР