Най-сериозно от купуването на гласове на избори от 2013-а година

...
Най-сериозно от купуването на гласове на избори от 2013-а година
Коментари Харесай

Стойчо Стойчев: Купеният вот има мащабите на пандемия

Най-сериозно от пазаруването на гласове на избори от 2013-а година насам са областите Благоевград, Монтана, Хасково и Добрич - това излиза наяве от проучване на политолога Стойчо Стойчев , което ще бъде показано в Софийския университет " Св. Климент Охридски " довечера. 

Като погледнете тази география ще видите, че няма регион в България, който да е непокътнат от този феномен. Дори в огромните градове като София, Пловдив, Варна също имате огромно количество на следен избор. Разбира се, съизмерено към общото количество гласове, които се подават в тези градове, не е толкоз огромно, само че отново съществува, тъй че става въпрос не за изолирана патология или за изолирани епизоди, а за пандемия, изтъкна Стойчо Стойчев в изявление за предаването " 12+3 ".

" Контролираният и платен избор като инструмент за завземане на страната от проведени незаконни мрежи - политически опасности и трендове "  е резюме на серия от проучвания, обхващащи всички избори у нас от 2013-а година насам:

В нея влизат няколко парламентарни избори - един локален, един европейски, един президентски, с цел да може да се даде цялостна картина на феномена " следен избор " и " пазаруване на гласове " в актуалната българска народна власт. 
Пиковете са най-много по време на локални избори, тъй като при тях дребното количество следени гласове водят до приемане на болшинства в общински препоръки или печелене на цели кметски места. Разбира се, най-нисък би трябвало да бъде ползата по време на президентски избори, защото там количеството гласове за избран резултат е много огромно. На последните президентски избори през 2016-а година, защото беше оспорвана конкуренцията, имахме много по-голям и засилен интерес към управлението на вота.

За интервала от последните четири години непосредствено спазарените под една или друга форма гласове варират сред 180 000 и 250 000 гласа, заключи Стойчев:

Тези, които би трябвало да прибавим - към 90 000 членове на секционни комисии, наблюдаващи, и като добавите и членове на фамилиите, процентът в действителност може да доближи застрашителни размери.

Това е систематична характерност на българската изборна процедура и главният инструмент, който конкурентните незаконни мрежи употребяват, с цел да преодоляване на обществените институции, като задачата е по-късно да се преразпределя обществен запас - под формата на публични поръчки, назначения и така нататък, разяснява политологът. Той посочи, че в социодемографско изражение най-податливи към пазаруването на гласове са ниско образованите хора и тези, които се намират в тежки обществени зависимости.

Стойчев разясни още, че на надзорен въпрос дали още веднъж биха продали гласа си, хората, които са го създали, споделят, че още веднъж биха го създали:

Те си имат лични мотивации. В множеството случаи става въпрос за някои лоялности, които са чисто неофициални: към локалния водач, към работодателя... Но това не е гласоподаване по съвест. /.../ А настрана от това има хора, които не са си продали гласа, само че споделят, че биха го създали, стига някой да им предложи пари за това. 

Ефективните ограничения против пазаруването на гласове не са законодателни, безапелационен е Стойчев:

Колкото и да се криминализира пазаруването и продаването на гласове, става дума за цивилизационен проблем, не за юридически. Така че, със основаването на нови правни правила нова, несъществуваща обществена реалност ние не бихме могли да създадем.

Цялото изявление със Стойчо Стойчев слушайте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР