Най-съвременните мълниезащити с изпреварващо действие могат да осигурят защита в

...
Най-съвременните мълниезащити с изпреварващо действие могат да осигурят защита в
Коментари Харесай

Повечето стари сгради нямат работещи гръмоотводи

Най-съвременните мълниезащити с изпреварващо деяние могат да обезпечат отбрана в радиус 110 метра от постройката. Това значи, че колкото повече здания влагат в съвременни системи - толкоз по-сигурна ще е е градската среда, изясняват специалистите. Конвенционалните мълниеотводи не обезпечават сходна отбрана и пазят единствено самата постройка, а в наредбите няма условия за типа отбрана. Проблем е и това, че няма надзорен орган, който да следи за редовността на към този момент инсталираните уреди.


Повечето остарели здания нямат работещи гръмоотводи. Причината е, че наложителното условие е от 2010 година. Веднъж въведена в употреба постройката не предстои на периодически инспекции за отбрана от мълнии. Така един развален гръмоотвод може да е по-опасен и от никаква отбрана.
инж. Георги Алексов, архитект във компания за мълниезащита: Няма контролиращ орган, който да следи мълниезащитата, притежателят, който е на постройката, е задължен да обръща внимания и при повреди да се обръща при експертите за съответните поправки във времето.
Доста постоянно отбраната може да се повреди и в случай че бъде уцелена от гръмотевица. Понякога може да удари и в електрическите уреди, по тази причина на пазара се оферират и спомагателни отбрани, които се слагат на електрическите табла. Юни е месецът в който има най-голямо търсене за монтиране на мълниезащити. За къща цената ѝ варира сред 900 и 2000 лева

инж. Георги Алексов: Когато сега виждат, че падат мълнии, че стават произшествия, покриви се палят и хората се срещат, че има и такова знамение.
Инженер Алексов се занимава с мълниезащита от 15 години. Спомня си по какъв начин един път клиент го извикал да направи отбрана на ров.

инж. Георги Алексов: И той сподели, ами аз направих една къща, стигнах до покрива и преди да го покрия тъкмо удари гръмотевица и изгоря всичката дървения и по тази причина в този момент желая да си направя краткотрайна мълниезащита по време на градежа.
Това е и наложително условие за по-високите здания. В настоящата разпоредба 4 за мълниезащита от 2010 година се споделя, че при проектирането на здания с височина, по-голяма от 25 метра, с изключение на непрекъсната мълниезащита се проектира и краткотрайна.

Най-често гръмотевичните стихии са съпроводени и с дъждове, по тази причина хората потеглят да се скрият под най-близкото дърво. Но това е най-голямата неточност, която можете да извършите.

Трябва да се отдалечите най-малко на един метър от дънера на дървото и да присвиете коленете към гърдите. След като бурята поутихне - потърсете заслон, в случай че няма постройка, може да се скриете и в транспортно средство. Избягвайте да държите железни предмети като чадъри, стативи или стикове за голф, избягвайте и водните площи и мобилните телефони.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР