Най-съвършеното нещо на планетата се създава от природата. Този коронавирус

...
Най-съвършеното нещо на планетата се създава от природата. Този коронавирус
Коментари Харесай

Проф. Плочев: Коронавирусът е съвършен, абсурд е човешка ръка да го е пипнала

" Най-съвършеното нещо на планетата се основава от природата. Този ковид е толкоз идеален, че е парадокс човешка ръка да го е пипнала. Той е неповторим “. Това съобщи в предаването „ Лице в лице “ по БТВ проф. Камен Плочев, шеф на клиниката по инфекциозни заболявания във ВМА.
" Коранавирусът не е създаден в лаборатория, той е неповторим. Вирусът се закача към човешката клетка с една кука и по-късно два други протеина като една биологична отварачка разтварят клетката и в нея се изсипва РНК вътре и я прави фабрика за вируси. Това е идеален механизъм ", безапелационен бе професорът. Той съобщи, че е очаквал този въпрос и поради това сподели обява в " Nature ", в която група учени вършат огромно проучване и стигат до същия извод. „ Ако минем към теориите на конспирациите, би трябвало да хвърлим обвиняване към някого, а това не е елементарно. Според мен не можем да приказваме за биотероризъм, тъй като досега никой не пое отговорност за ковид ", добави проф. Плочев.
" Към финала сме на тази зараза, клиниката ни в този момент е съвсем изпразнена, а преди и трите ни етажа бяха цялостни ", посочи професорът. " COVID-19 се разграничава от останалите вируси първо по репродуктивното число – кой човек какъв брой души заразява. Грипният вирус заразява по-малко от двама души, до момента в който коронавирусът - сред 2 и 4 души. Варицелата пък заразява повече от пет души. По отношение на критерия смъртност при грипа тя е 2%, до момента в който при ковид – сред 2 и 15%. Най-смъртоносни – със смъртност повече от 15%, са еболата и едрата шарка “, изясни проф. Камен Плочев. " Коронавирусът се намира някъде по средата – нито доста инфектиран, нито доста гибелен. Но въпреки всичко задоволително инфектиран и обезпокоително гибелен ", добави той.
На въпрос какви са аргументите България да бъде пощадена от зараза, каквато избухна в доста други страни, проф. Плочев отговори, че би било нечиста сделка да се каже, че нашият генотип ни е избавил от епидемиологичен гърмеж. Според него познанията в медицината, както и организацията на социума на човешкото общество са факторите, които са попречили естественото взривно развиване на една такава зараза, защото се касае за нов тип вирус.
" Новият вирус стартира с безсимптомен интервал от 5 дни, в който никой не можеше да го засече, а по-късно заболелият бе инфектиран за другите в продължение на 14 дни при леките форми, при среднотежките случаи - за 21 дни, супертежките случаи също имат петдневен безсимптомен интервал, само че след това болните мъчно дишат, не могат да вървят даже 20 метра, изпитват болки по мускулите, имат кашлица, от която не могат да спят ", сподели още той за най-разпространените признаци на болестта. По думите му коронавирусът най-вероятно ще продължи своето престояване в човешкия организъм, само че под друга форма.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР