Най-рядката американска дребна монета беше продадена на търг за 264

...
Най-рядката американска дребна монета беше продадена на търг за 264
Коментари Харесай

Най-скъпият старинен шилинг, продаден на аукцион

Най-рядката американска дребна монета беше продадена на търг за 264 хиляди паунда (около 350 хиляди долара), написа АП.

Британецът Уентуърт Бомонт разкрил инцидентно стотици остарели монети, съхранявани в тенекия за бонбони, в фамилното имение в Англия. В една от монетите специалисти са разпознали съвършено непокътнат сребърен шилинг, сечен в Бостън през 1652 година - една от първите монети, издадени в колониална Америка. В остарялата кутия за бонбони имало и два континентални $ от 1776 година, както и бронзов орден Libertas Americana, направен през 1781 година в чест на Американската гражданска война.

Най-ценната находка обаче е шилингът: до наши дни са се запазили по-малко от 40 такива монети и, като предписание, те са в плачевно положение. По време на извършения търг за старинния шилинг, цената му при продажбата е достигнала 350 хиляди $, с което е надхвърлила упованията с 50 хиляди $. А монетата е станала владеене на неизвестен покупател от Съединени американски щати, който е наддавал при търга посредством интернет.

Континенталните долари пък са продадени за 80 хиляди $, а медалът е оценен при наддаването за над 17 хиляди $. Продавачът на шилинга - Бомонт, подозира, че монетите и медалът може да са принадлежали на един от неговите американски предшественици, измежду които е Уилям Уентуърт, един от първите заселници в Ню Хемпшир. Изглежда, по-късно един от неговите потомци се е върнал в Англия и е взел монетите със себе си.

Наскоро беше осъществена и друга куриозна продажба на дребна монета, само че модерна. Рядка монета с номинал от 50 пенса при онлайн търга на eBay беше продадена за сума, 310 пъти превишаваща номиналната й стойност (155 паунда), написа Liverpool Echo.

Монетата е издадена през 2009 година, в чест на 250-ата годишнина от откриването на Кралските ботанически градини. Тиражът на монетата е към 210 хиляди броя. От едната страна на монетата е изобразена известната китайска пагода в Кралските ботанически градини, а на лицевата страна е обликът на кралицата, както на други монети.

Уебсайтът Coin Hunter, занимаващ се с инспекцията на монети, прави оценка колекционерската стойност на посочената монета на 151-161 паунда. По време на търга в eBay, за монетата са направени 28 предложения, тъй че първичната цена от?5,99 е повишена доста, и в следствие монетата от 50 пенса е продадена за 155 паунда. Кралският монетен двор разказва тази монета на своя уеб страница като " една от най-търсените ". " Нищо не вълнува хората (интересуващи се от нумизматика) по този начин, както този автентичен дизайн от 2009 година.

Общо 210 хиляди такива монети са пуснати в послание и съвсем всички към този момент се намират в частни сбирки. Вероятността инцидентно да намерите такава монета измежду дребните пари е много дребна ", се споделя в описанието на монетата от 50 пенса. Освен това се разяснява, че тези които имат шанса сами инцидентно да намерят такива 50 пенса, би трябвало първо да ревизират датата на монетата.

Кралският монетен двор е преиздал някои монети през 2019 година, с цел да означи 50-годишнината от издаването на монетата от 50 пенса. Тази версия на монетата не се прави оценка по този начин високо колкото по-ранната версия, и се продава в eBay за 70-80 паунда.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР