Най-рисковата възраст за появата на рак на простатата при мъжете

...
Най-рисковата възраст за появата на рак на простатата при мъжете
Коментари Харесай

Д-р Младен Кацаров, уролог: Най-рисковата възраст за появата на рак на простатата е около 50 години

Най-рисковата възраст за появяването на рак на простатата при мъжете е към 50 години. Това сподели в обедния блок " Добър ден, България “ на Радио " Фокус “ доктор Младен Кацаров, уролог.

" Затова е признато като стандарт след тези години да се прави всяка година един път туморен маркер на простатата. Казва се PSA и се прави във всяка лаборатория. Дава някаква гаранция, не е 100%, само че най-малко примерно 80% възможност за разкриване на рак на простатата, тъй като ракът на простатата няма никакви признаци и доста мъчно се открива “, добави доктор Кацаров.

" За рак на простатата се прави ехографско проучване за размера на простатата. Ако се постанова, се прави туширане ректално. По принцип преди да се направи подобен обзор, е хубаво да има туморен маркер, тъй като той към този момент ни дава светилна какво да създадем по-нататък като проучвания и прегледи “, изясни урологът.

Д-р Кацаров добави, че няма предварителна защита за рака на простатата. " Няма предварителна защита, само че лекуването на рака на простатата към този момент е доста, доста по-различно от това, което беше едно време, когато аз започнах да се занимавам с урология, тъй като ние тогава дори не оперирахме рак на простатата, а го лекувахме единствено с медикаменти, и то доста нестабилно. Сега към този момент нещата са напълно други, оперативни, има брахитерапия се споделя с радиоактивни субстанции, т.е. има доста, доста лечения и прогнозата е много добра, в случай че се хване на време. “
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР