Най-разпространеният икономически критерий, който показва стандарта на живот е Брутният

...
Най-разпространеният икономически критерий, който показва стандарта на живот е Брутният
Коментари Харесай

Докъде се докарахме: В ЕС най-малко живеят българите

Най-разпространеният стопански аршин, който демонстрира стандарта на живот е Брутният вътрешен артикул (БВП) на страната. По този индикатор България твърдо заема последното място измежду страните от Европейски Съюз. Но с цел да се оцени една страна може да се огледа и до какъв брой години доближават нейните поданици, както и какъв брой деца раждат, написа " Стандарт ".

Лошото е, че във връзка с предстоящата дълготрайност на живота българите още веднъж са на последно място в Европейски Съюз със 74,5 години. Всъщност разделяме последното място с Латвия, която има същия резултат. Точно преди нас се подрежда Литва (74,7 години). Като цяло някогашните социалистически страни демонстрират по-лош резултат във връзка с продължителността на живота, в сравнение с по-развитите страни в Европа.

Но най-интересното е кои са отличниците по този индикатор и какво можем да научим от тях. Първите две места се държат от Швейцария и Испания (и двете по 83,3 години), а челната тройка се добавя от Италия (83,2 г.). Топ 5 на страните от Европа по най-голяма дълготрайност на живота се добавя от Исландия (82,9 г.) и Франция (82,8 г.).

Макар първото място да се държи от Швейцария се оказва, че парите не са най-решаващи с цел да имате дълг живот. Защото Испания и Италия постоянно се показват като страни с прекомерно огромен държавен дълг, а техният Брутният вътрешен продукт на човек е много по-малък от този на богатите страни в Европа.

Оказва се, че на напред във времето излизат фактори като метода на живот и храната. Швейцария е страната с най-вече референдуми и директна народна власт. В същото време там има ред и правила за всичко, като това не се възприема от локалните поданици като ограничаване. А по скоро като метод да се живее умерено без някой да натрапва своите визии.

В Испания и Италия за продължителността на живота голяма роля има средиземноморската кухня, която се предлага от доста експерти. Оказва се, че спокойният живот и положителната храна имат доста по-голямо значение за здравословния живот от размера на държавния дълг и растежа на Брутният вътрешен продукт. Затова и някогашните социалистически страни, в които се вършат редица промени, свързани с чести промени, демонстрират много неприятни резултати.
В България продължителността на живота е с близо 10 години по-малка от отличниците в Европа. Това е голяма разлика и слага въпроса обикновено ли е да гоним възраст за пенсиониране като във Франция да вземем за пример.

Любопитно е да се огледа и къде живеят най-дълго мъжете, и къде дамите. Оказва се, че дамите живеят най-дълго в страните с хубава кухня - Испания (86,2 години), Франция (86 г.) и Италия (85,6 г.). А мъжете живеят най-дълго в страни с високи приходи - Исландия (81,3 г.), Швейцария (81,1 г.) и Лихтенщайн (81 г.).

Друг индикатор за метода на живот е броят на родените деца. На 1000 души в България се раждат 9,2 деца, демонстрират данните на Национален статистически институт. Оказва се, че по този индикатор има 7 страни в Европа, които се показват по-зле. Като една от тях е Германия с 9 деца на 1000 души. Както и Лихтенщайн (8,7 деца). Може би това е една от аргументите немският канцлер Ангела Меркел да поддържа демократична политика към бежанците в Европа.

Отличниците в Европа са Ирландия (14 деца на 1000 души) и Исландия (12,5 деца). Но доста по-добре от тях се показват страни като Азербайджан (17,2 деца), Турция (16,9 деца) и Русия (13,3 деца). Оказва се, че за раждането от голямо значение са традициите в страната, както и държавната политика за поддръжка на фамилиите с деца.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР