Най-рано след поне две години ще заработи държавната верига бензиностанции,

...
Най-рано след поне две години ще заработи държавната верига бензиностанции,
Коментари Харесай

Караниколов: Държавните бензиностанции ще заработят най-рано след две години

Най-рано след най-малко две години ще проработи държавната верига бензиностанции, защото построяването и първичния старт ще лишават най-малко две години и шест месеца. Това заяви министърът на стопанската система Емил Караниколов пред Нова тв.

Първо би трябвало да създадем формата, лого, и чак тогава да имаме проект по какъв начин да действаме. На въпрос по какъв начин новата държавна верига бензиностации ще подтиква конкуренцията, министърът на стопанската система заяви, че от предходната година има Закон за обществените предприятия, където сега се вършат разбори за това кои държавни компании би трябвало да са на облага.

Готово построена мрежа на бензиностанции не е нашата идея, тъй като все още няма такава мрежа, която да покрие и дребните, и огромните градове. Първо би трябвало да се утвърди по какъв начин ще наподобяват тези бензиностанции – само че сигурно ще могат да се зареждат електрически автомобили.

Една такава компания с към 100 местоположения, построена от нулата върху зелени терени, ще отнеме към две години за построяването си. За в началото пускане ще са нужни от към 6 до 9 месеца. Държавната компания ще бъде балансьор в бранша, добави Караниколов.

„ През годините доста постоянно се е случвало, когато цената на горивата се подвига, автоматизирано доста бързо и в България се покачва. Респективно обаче, когато пада – имаме към 14 дни до един месец период, в който цената се намалява. Считаме, че това не е толкоз рационално. Сигурни сме, че тази компания ще дава по-ясна картина ”, изясни още той.

Той добави, че в държавните бензиностанции ще има стандарт за качество, който се надява от тук нататък да се съблюдава и от всички. „ Към момента проблем с качеството на горивата няма. Постоянно се правят инспекции, само че знаете, че на избрани стадии по-малки играчи постоянно основават проблеми на колите ни ”, осведоми Караниколов.

„ Още преди една година, когато стартира дискусия по Закона за горивата, когато огромните и дребните започнаха да се карат, излезе разбор на Комисията за защита на конкуренцията, в който бе посочено, че настоящият Закон основава условия, които би трябвало да бъдат преодоляни. Там е посочено и концентрацията на хранилища, и вследствие навръх тези неща Законът беше променен. Тази нова верига същи е в отговор на измененията в Закона “, добави министърът на стопанската система.

Целта е секторът да бъде предвидим, да има балансьор, който да се води по международните стандарти за цена, несъмнено – да подсигурява и качество. Когато има състезател, който съблюдава всички правила и е мерило за всички в бранша, частниците ще би трябвало да отговорят с конкурентна цена и с качество на продукта. Държавата не може да си разреши да работи на загуба, тъй като няма такива компании, които страната субсидира, а те са на облага. Всеки в един бранш има интерес да има съперник, който съблюдава разпоредбите, посочи министър Караниколов. /nova tv
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР