Най-рано през август хората, които са на газ и на

...
Най-рано през август хората, които са на газ и на
Коментари Харесай

Най-рано от август ще приспадат пари за газ и парно на битовите абонати

Най-рано през август хората, които са на газ и на парно, ще получат парите, които са надплатили , откакто от 5 август предходната година природният газ поевтиня със задна дата с над 40% заради споразумение сред “Булгаргаз ” и “Газпром ”, осведоми " 24 часа ". 

В петък от “Булгаргаз ” оповестиха, че откакто КЕВР към този момент дефинира цените на газа 8 месеца обратно - от 5 август 2019 година до 31 март 2020 година, то компанията в период до 20 дни ще пресметна сумите за възобновяване по договорите с клиентите си. В този период ще подпише и съглашение с тях. След съглашението стартират да текат 14 дни, в които “Булгаргаз ” би трябвало да върне парите. Става дума за близо 200 млн. лева, които “Газпром ” е превел по сметките му. Всъщност “Булгаргаз ” се базира на промени в Закона за енергетиката, които бяха оповестени в “Държавен вестник ” на 22 април.

КЕВР към този момент се произнесе за цените със задна дата с 8 решения - по едно за всеки месец . Първото е от 8 май, а последното - от 20 май. От датите на всяко решение текат 20-те дни, в които от “Булгаргаз ” би трябвало да изчислят за всеки собствен клиент - газоснабдителни сдружения и топлофикации, както и компании, присъединени непосредствено към преносната мрежа, какво имат да им връщат. Срокът изтича към 9 юни. Законът дава още 14 дни, в които да бъдат възобновени надплатените пари. Те ще стигнат до крайните доставчици на газ и и до топлофикациите към 24-25 юни. 

Кога ще ги получат семействата?

Законодателят е планувал един месец, в който крайните доставчици на природен газ да изчислят разликата сред платеното от клиентите и новите, по-ниски цени.

Същото време се дава и на топлофикациите да пресмятат разликата в цените на парното поради по-евтиния газ. За цените на парното със задна дата (от 5 август 2019 година до 31 март 2020 г.) обаче КЕВР още не се е произнесла. 

След като създадат изчисленията какво ще връщат, крайните доставчици на газ и топлофикациите приспадат сумите от фактурата за месеца , в който са сметнали разликите. При парното има една специфичност - приспадането е единствено за семействата, които са на действителен месечен доклад. Така че семействата ще получат приспадане от сметките си най-рано през август.

Когато дължимата от клиентите сума е по-малка от парите, които има да се връщат, приспадането е до привършване на разликата. За семействата на парно, които са на планирано заплащане и изравнителна сметка веднъж в годината, приспадането на надплатените пари ще стане с разплащането след изравняването. 
 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР