Най-ранният пример за растителноядно влечуго бе открит сред фосили в

...
Най-ранният пример за растителноядно влечуго бе открит сред фосили в
Коментари Харесай

Учени откриха фосили от растителноядно влечуго, живяло преди 300 млн. години

Най-ранният образец за растителноядно влечуго бе открит измежду фосили в южната част на щата Ню Мексико, съобщи Асошиейтед прес.
Fossil of plant-eating reptile discovered in NM
— Nick Pappas (@nickpapp)

От Природонаучния музей на Ню Мексико разясниха, че неповторимата конструкция, формирана от череп с челюсти и зъби, на влечуго с напомнящ корабно платно тумор върху гърба си свидетелства, че става въпрос за тревопасно животно. Досега не бе известно, че сходен тип растителноядни влечуги са се срещали преди повече от 200 милиона години.

Костите са добре съхранени, само че скелетът не е повсеместен. Открити са от откриватели от университета в Оклахома през 2013 година Събирането на костите на обекта траяло към година, а по-късно те трябвало да бъдат деликатно почистени от полепналия по тях пясък, преди да бъдат изследвани.


Fossil of plant-eating reptile found in southern New Mexico
— Jonathan Graves (@Johnny3five)

Кураторът в музея, специалистът по палеонтология Спенсър Лукас и неговият екип откриха, че костите датират отпреди към 300 милиона години. Това значи, че въпросното влечуго е живяло при започване на пермския интервал, т.е. повече от 50 милиона години преди появяването на динозаврите.

Лукас и сътрудника му Мат Селески установили, че скелетът е от нов тип, който кръстили Gordodon kraineri. Екземплярът достигал дължина към 1,5 метра и се счита, че тежал 34 кг. " Находката връща обратно с към 100 милиона години появяването на сходни тревопасни ", означиха учените.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР