Най-ранната дата, на която България може да приеме еврото, е

...
Най-ранната дата, на която България може да приеме еврото, е
Коментари Харесай

България може да приеме еврото най-рано през 2023 г.

Най-ранната дата, на която България може да одобри еврото, е януари 2023 година, а Хърватия може да стане част от общата валута година по-късно. Това предвиждат специалистите на американската рейтингова организация Fitch.
За задачата двете страни би трябвало да изпълнят критериите на Европейския механизъм за обменни курсове (т.нар. " чакалня " на еврозоната) и по-късно по-широките условия за конвергенция.
България публично подаде документи за чакалнята на еврото през юли 2018 година, а решението дали може да се причисли към нея се чака до края на 2019 година Хърватия кандидатства за присъединение към ERM II при започване на юли тази година.
Румъния също сподели интерес да се причисли към валутния механизъм, само че сега няма формален график.
Приемането на еврото в страните от Централна и Източна Европа би било позитивно за тяхната суверенна платежоспособност, настояват от рейтинговата организация.
От Fitch считат, че вероятностите за приемане на еврото в Унгария, Полша и Чехия в обозримо бъдеще остават бледи, най-много поради нежеланието на политиците, а от време на време и поради доста ниската социална поддръжка за участие в еврото.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР