Най-продаваната кола в света дължи раждането си на Адолф Хитлер.

...
Най-продаваната кола в света дължи раждането си на Адолф Хитлер.
Коментари Харесай

Как Хитлер помогна за раждането на Volkswagen

Най-продаваната кола в света дължи раждането си на Адолф Хитлер. Преди 80 години (28 май 1937 г.) точно той прави първата копка на заводите Volkswagen покрай градчето Фалерслебен.

Двама мъже - един огромен план. Адолф Хитлер и Фердинанд Порше са основателите на Volkswagen-костенурка.

Фердинанд Порше е гениалният конструктор, Адолф Хитлер - политическият акушер. Сътрудничеството сред двамата не се базира на благосклонности, а на тънки сметки. Професорът по нова история в университета в Щутгарт Волфрам Пита показва, че "са се събрали двама души, които взаимно си пасват ". В съавторство с Нилс Хавеман и Юта Браун историкът е издал книгата "Порше. От конструкторското бюро до международната марка ". В нея той разказва историята на концерна, почнала на 25 април 1931 година със основаването на малко конструкторско бюро в Щутгарт. "Без поддръжката на Хитлер, Фердинанд Порше не би могъл да приключи амбициозния си план Volkswagen, показва Волфрам Пита. Хитлер е имал потребност от една креативна персона, която да конструира малолитражен автомобил, кадърен за серийно произвеждане. А Порше е имал потребност от политически настойник, който да му помогне да конструира без да се преценява с разноските ", написа историкът.

Още на автомобилното ревю през февруари 1933 година Адолф Хитлер афишира "моторизирането на народа ". Малко по-късно, на 10 май 1933 година се организира и първата среща сред канцлера и конструктора.

Моторизиране и готовност

През лятото на 1934 година "Сдружението на немската автомобилна промишленост на Райха " дава поръчка на Фердинанд Порше да конструира автомобил, наименуван на едноименната националсоциалистическа организация, виновна за свободното време и наблюдаване върху популацията. На 29 декември 1935 година Хитлер персонално приема прототипа на "своя Volkswagen ", макар че няма шофьорска брошура. Две години по-късно, на 26 май 1938 година, той прави първата копка на завода Volkswagen във Волфсбург. Радиото на Райха осведоми за събитието: "Едно малко градче на юг от Хановер е в центъра на вниманието на цяла Германия. Тук по волята на фюрера ще възникне великански цех, за който светът занапред ще приказва ".

Пророчеството се сбъдва, въпреки и не тъкмо буквално. Защото автомобилът в началото служи не за "моторизирането на народа ", а на Вермахта. Той е изпратен на фронта като военна машина с висока проходимост и като автомобил-амфибия. Никой в действителност не е сюрпризиран от това в допълнение военно предопределение на автомобила. Както споделя професор Пита, още през цялото време е било ясно, че той ще се употребява за военни цели. В изложение на компанията Порше от 1934 година категорично се показва, че "Volkswagen би трябвало да бъде приспособен като транспортно средство и за военни цели, а освен за персонално прилагане ". Едва след войната стартира сполучливата история на Volkswagen, който е прекръстен на "костенурка ", с цел да се отърси от националсоциалистическото си минало.

Костенурката става знак на немското икономическо знамение. През 1955 година от конвейрите на Volkswagen слиза милионният образец. А новият модел "Бийтъл " се трансформира в шлагер по продажби в целия свят. От този модел са създадени близо 22 милиона автомобила. Производството в Германия е прекъснато още през 1978 година, а последната "костенурка " слиза от конвейра в Мексико през юли 2003 година. Независимо от това, във всички страни по света "костенурките " не престават да се движат.

Малолитражният автомобил се отърсва от националсоциалистическото си минало незабавно след войната. Ръководеното от комунистите френско министерство за индустриална продукция влиза в контакт с Порше през октомври 1945 година. Французите са въодушевени от костенурката. "Скъсването с националсоциалистическото минало се показва най-отчетливо в напъните на френското държавно управление да притегли на своя страна конструктора на Volkswagen ", показва Волфрам Пита. Според него съдействието сред Порше и Хитлер не е индивидуален случай в тези времена. "Порше не е единственият, който без никакви морални угризения се хвърля на врата на властниците ", написа историкът. "Така става съвсем постоянно. Икономически виновните хора, които се заинтересувани само от триумфа на компанията си или от реализирането на амбициозните си механически планове, нормално нямат никакви угризения да подписват пактове с властниците ", заключава Волфрам Пита.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР